8. november 2022 arkiv

Efterårsmusik: Tom Waits at the diner

8. november 2022

Det er blevet køligere. Ikke ligefrem koldt (sokker i skoene har jeg ikke fået endnu…), men køligere end de foregående sensommermilde dage her i den jyske hovedstads forstad. Og så er det med at finde noget musik, der passer til den situtation og grå stemning. Og hvad kan være bedre end Tom Waits!?

Det er efterhånden længe siden, vi har hørt nyt fra den nu 72-årige Waits. Han har vidst brugt de senere år på at spille filmroller og ved siden af medvirke på diverse opsamlingsplader, men ikke på at skabe ny musik i eget navn. Så derfor må vi gribe tilbage i mandens værk. Og hvorfor ikke gå langt tilbage til dengang, han hyggede sig med natteravnene på the diner i 1975. Her får vi den der særlige blanding af beat-poesi, stand-up-snak og jazzzz, der gjorde Waits til et navn dengang i de sprøde halvfjerdsere, hvor jeg første gang mødte ham i en lille klumme i Rolling Stone og tænkte, at her var der vist noget nyt og anderledes, jeg måtte lytte til. Og sådan blev det.

8 milliarder

8. november 2022

En af dagens nyheder kommer fra FNs Befolkningsfond (UNFPA). Den 15. november har menneskeheden rundet otte milliarder individer. Det er en fordobling siden 1974 – det første år, hvor jeg studerede på universitetet – og kloden forventes at runde 9,7 milliarder i 2050. Samtidig udtrykker FN “glæde” over, at spædbørnsdødeligheden er faldet og at den gennemsnitlige levealder vokser.

Men nyheden har jo mindst en bagside. Som den franske filosof Michel Serres var inde på i sin bog om Naturpagten (Rhodos 1993, oversættelse ved Per Aage Brandt), så udgår befolkningsvæksten en trussel mod menneskeheden. Antallet af beboere på kloden er en væsentlig faktor bag klimakrisen, herunder hele spørgsmålet om, hvordan vi vil brødføde alle disse mennesker. Måske udgør det ikke i sig selv et truende problem, at vi er otte miliarder, men sikkert er det, at det voksende antal blot vil forstærke de problemer, vi har i en verden, hvor vækst og ulighed er realiteter. Så hvad bør der gøres?