21. november 2022 arkiv

Norman Greenbaum – 80

21. november 2022

Norman Greenbaum, der i går fyldte firs, skrev sig ind i pop- og rockhistorien i 1969 med sangen “Spirit in the Sky“, der solgte stort og fandt sin vej til alskens hitlister. Og gav Greenbaum den tvivlsom ære, at være et såkaldt One Hit Wonder. Men det er faktisk lidt ufortjent, for Greenbaum havde allerede vist sig som en kompetent musiker i det obskure Dr. Wests Medicine Show and Junk Band og deres kultalbum “The Egg Plant that ate Chicago”, der faktisk gjorde sig pænt i 1967 uden at toppe. Og Greenbaum fortsatte ufortrødent med at lave musik efter singlehittet og har lavet to lytteværdige albums efter Spirit in the Sky (1969).

Capac anbefaler: Uno Soul – Poppy

21. november 2022

Tonen og stemningen på Uno Souls nye plade Poppy anslås med det samme på første skæring, “All it means”. Ringlende, klingende sfæriske guitarklange omsvøber forsanger Rasmus Troels Jøtgensens sang og sender lytteren associativt tilbage gennem den lettere ende af indierocken tilbage til forfædrenes lette guitar- og kærlighedsbårne sange i tresserne og halvfjerdserne.

Og den hjertelige lethed er som et vandmærke på Poppy, og giver lytteren anledning til at tænke at titlen, der – hvis man fordyber sig i ordbøgerne – kan have mangfoldige betydninger, måske bedst fortjener at forstås som et tillægsord dannet af, ja, ordet pop. Altså: Poppet. Og i hvert fald er det netop poppens opdrift, lethed, hjertelighed og livslyst, der gennemlyser albummets ti sange.

Sange, der – selvfølgelig, fristes man til at skrive – tager endnu en tur i kærlighedens uudtømmelige tematik og problematik. på bedste vis vendes og drejes kærlighedens sider og facetter i et sæt sange, der alle aspirerer til at blive hits, i hvert fald på den enkelte lytters personlige playliste, hvis ikke de store radiostationer vågner op og tager dem til sig, hvilket ville være en fejl.

Den garvede Rasmus Troels Jørgensen, der er primus motor i bandet, har flair for at skrive poprock-sange. Og gør det åbenbart ubesværet og med masser af erfaring. Og sammen med Henrik Lysgaard Madsen (guitar, kor), Jeppe Thiesen (bas) og Per Mølgaard Jørgensen (trommer) har Rasmus skabt en snes sange af traditionsbevidst kvalitetsindierock. Sange, der bør kunne falde i enhver rock- og popelskers smag. Så mit råd til jer derude er: Lyt til Uno Soul og Poppy. Hermed varmt anbefalet.

Uno Soul. Poppy. Producer: Lars Lundholm, Black Tornado B&W. Unusual Records.