30. november 2022 arkiv

Christine McVie er død, 79 år

30. november 2022

Hvad skal der nu blive af Fleetwood Mac, hvor Lindsay Buckingham er blevet fyret og Christine McVie er død i en alder af 79 år. To af de centrale sangskrivere i det gamle halvfjerdserband. 

Christine McVie var som mange i hendes generation en musiker, der havde sit udgangspunkt i R&B. Hun var medlem af det kendte, men nu vist lidt glemte, bluesband Chicken Shack, der var en konkurrent til Fleetwood Mac i den gamle opsætning. Og Christine var fan af Mac og da hun så blev gift med bassisten John McVie fra samme band, så gled hun ind i Fleetwood Mac. Først som sessionmusiker og cover-artist på albummet Kiln House. Hun forblev tilknyttet til Fleetwood Mac helt frem til 1998, hvor hun trak sig tilbage til familielivet og et liv som soloartist. I 2014 vendte hun tilbage til Fleetwood Mac og forblev en del af bandet frem til sin død forleden.

Capac anbefaler: Manden & Den Øde Ø – “Sådan er det jo!”

30. november 2022

De der anførsels- (eller citations-)tegn i pladetitlen er nok ikke tilfældige (med mindre det er PR-foket, der har kvajet sig…). Vi befinder os i det jyske, nærmere bestemt i det nordjyske. Sonny Møller – pladeselskabsdirektør, producer, musiker, sangskriver og meget mere – er en af de efterhånden mange troubadourer, som vi er rige på  – her i “udkants-Danmark”.

En af dem, der med guitaren i sine hænder ikke kan lade være med at synge om den verden, de er rundet af. I Møllers tilfælde Frederikshavn  og omegn – og alle de historier et voksent liv har resulteret i. En af dem, der ikke kommer først i rækken, når de ovre på Djævleøen skal lave spillelister i radioen. Men som har sit trofaste publikum ude på de små mere eller mindre ydmyge spillesteder i det lokale og tilgrænsende områder. Dem, uden hvem det ikke var sjovt, som Møller skriver inde i albummet.

Og der er noget elementært livsbekræftende ved en troubadour som Sonny Møller, der med sin guitar i favnen synger sine sange om “Frederikshavn”, “Træsko på havnen” og forsøget på at danse – med hjælp fra en håndfuld venner på diverse instrumenter. Men basalt er det Sonny, hans stemme og guitaren, det drejer sig om. Og ingen tvivl om det: Sonny Møller har noget på hjerte, selv om han foretrækker at kalde sig Manden & Den Øde Ø.

“Sådant er det jo!” er endnu et fint bidrag til den understrøm af jyske (og – når ret skal være ret – også andre landsdele) troubadourer, der trodser musikindustriens vilkår og insisterer på at fortælle deres historier – af nødvendighed og kærlighed. Hermed varmt anbefalet.

En smagsprøve – Lad os danse

Manden & Den Øde Ø. Sådan er det jo! Produktion: Sonny Møller. Udkom 18. november

Det regeringsløse Danmark

30. november 2022

I går afslog Socialdemokratiet at forlænge et særligt tilskud til udsatte børnefamilier, selv om partiet indtil valget havde været med på den idé, og i dag kan man læse, at partiet heller ikke vil være med til at starte kommisionsundersøgelser af nogen art. Og begrundelsen er ren formel denne, at Socialdemokratiet formelt set ikke længere er regeringsbærende parti og der endnu ikke er dannet en ny regering.

Og hvad skal man så mene om det?! I hvert fald er det udtryk for, i hvor høj grad Mette Frederiksen og Socialdemokratiet er blevet en del af det bureaukratiske og teknokratiske system i det såkaldte folkestyre. De glemmer fuldstændigt, at de faktisk er valgt på grundlag en politik, som vælgerne kan og bør forvente, at de forsøger at gennemføre. Og der står vist ikke nogen steder, at folketinget,når det er samlet, ikke kan beslutte det ene eller det andet – selv om regeringen er gået af!?

Måske kan man også i disse forhold læse noget om i hvilken retning de politiske vinde blæser i de regeringsdannelsessonderinger, der foregår nu? At Socialdemokratiet er ved at lægge an til dannelsen af en blå-rød-midterregering, hvor velfærdsydelser ikke står højt på dagsordenen og hvor man – for husfredens skyld – vil holde igen med kommissionsundersøgelser? Jeg ved det ikke – det er det rene gætværk.

Sir Henry, Billy Cross og Alex Riel

30. november 2022

Hold da op. Sikke et hold af gamle kendinge, der fyrer den af i Liseleje, hvor de alle bor, med et gammelt rocknummer. Som Billy Cross skriver på sin Facebookside: I love music.