14. november 2022 arkiv

Og hvad så med klassisk capac?

14. november 2022

Medens jazzen for længst har fundet en varig plads her på bloggen, så kniber det nok med den klassiske musik. Vil nogen sikkert mene. Og sandt at sige har jeg ikke noget mod klassisk musik. Ja nyder faktisk at lytte på klassisk en gang imellem, selv om det sjældent bliver til hele værker. Men lidt på radioen her, og lidt på tv hisset.

I gymnasiet havde jeg en musiklærer, der gav os smagsprøver på lidt af hvert fra den klassiske musiks store skatkammer. Jeg erindrer for eksempel Carl Orffs Carmina Burana, der interesserede mig på forhånd, fordi en rockmusiker havde taget stykket til sig og fortolket det, eller Stockhausens Gesang der Jünglinge, hvor vi diskuterede den menneskelige stemmes status som instrument i musikken og Krzysztof Pendereckis bearbejdning af erfaringerne fra kz-lejrene. Og selvfølgelig smagsprøver på de store navne.

Men efter gymnasiet fik pop og rock lov til at dominere min musiksmag – og det gør de to store genrer stadigvæk – og den klassiske musik og jazzen gled lidt i baggrunden – uden dog at forsvinde helt . Og det sker som antydet, at den klassiske musik presser sig på. Det skete således i går, da jeg for at undgå nyhedstiv landede på DR-programmet “Hannigan dirigerer Mahler”, hvor Barabara Hannigan ganske udsædvanligt dirigerer Gustav Mahlers 4. Symfoni OG synger undervejs. Og det gør hun fortryllende godt – lige som hun synger utroligt smukt. Så hvis du er til den slags, så se med og lyt – lige her.

Hitlisterne

14. november 2022

Og når jeg nu alligevel har nævnt Nene, så lad mig også lige henvise til hendes artikel om de danske hitlister. Det er – nok ikke overraskende, hvis man har fulgt med i debatten gennem tiderne – en nedslående historie. Læs med her.

Capac på Mastodon

14. november 2022

Som læserne her i bloggen vil vide, så er jeg tilhænger af autonomi,  ikke-kommercialisme og lignende. Af samme årsag har jeg mine forbehold over for de såkaldt sociale medier, der jo for de flestes vedkommende er alt andet end det, mine idealer foreskriver. Jeg er med på Facebook, Twitter, Instagram m.m., men altid med det ene ben inde og det andet ude – og hele tiden på jagt efter alternativer.

Og takket være min gamle webkollega Nene Labeet er jeg blevet forført til at blive bruger af Mastodon, der er “decentral open source mikroblog-platform”, fri for reklamer og med masser af muligheder og et rigtig godt alternativ til ham Muskmandens Twitter. Så venner: I kan finde mig derovre på Mastodon og min adresse er: @capac@ohai.social. Jeg er lige kommet i gang, så der er endnu ikke noget at læse osv. Men det kommer vel.

I kan finde en tekstvejledning til, hvordan man kommer i gang lige her. Og en Youtube-vejledning lige her.

Invitationslink: https://ohai.social/invite/RDGFzfH7