26. oktober 2022 arkiv

Musikken som en stormende førstegangsforelskelse

26. oktober 2022

Et sted omtaler Torben Bille sit møde med musikken som en “stormende førstegangsforelskelse”. Og jeg kom i dag i tanke om Torbens analogi, da jeg surfede rundt på nettet og faldt over mange af den gamle sange, jeg er vokset op med. For eksempel – og det er blot et eksempel – de hits, som den britiske gruppe Herman’s Hermits lavede i tresserne. Og jeg måttet seriøst overveje, om jeg omsider skulle anskaffe mig en opsamling med gruppens største hits. Hvilket har vist sig at være lidt sværere, end jeg havde forestillet mig, fordi gruppen især er leveringsdygtig i opsamlinger (sådan er det med tressergrupper, der primært gjorde sig med singlehits). Og jeg fandt da heller ikke en opsamling, der faldt i min smag og forventning. Men sangene ligger stadigvæk i baghovedet som reminiscenser om en førstegangsforelskelse, der omfattede lidt af hvert i de tidlige år. Fra mine forældres sangskat over halvtredser-rock-and-roll til Beatles og videre. Og som man siger: Gammel kærlighed forgår ikke.

Opdatering: Og hurtigt blev jeg sendt over til en anden gammel kærlighed, The Kinks. For Herman’s plankede Ray Davies’ dejlige sang om “Dandy“. Og – åh – det var et dejligt genhør. Oh Dandy…

 

2,5 grader

26. oktober 2022

Medens den danske presse bruger al sin energi på små, ubetydelige krusninger i den danske valgkamp, så kommer den nedslående udmelding fra FN, at den globale temperaturstigning er på vej mod 2,5 grader i dette århundrede. Altså en grad over den temperatur, som 190 lande i 2015 på et klimatopmøde enedes om skulle være den maksimale stigning.

Allerede nu oplever vi rundt om på kloden alvorlige konsekvenser af den stigning, der allerede er sket. Og vi kan blot være vidner til endnu flere og endnu voldsommere effekter de kommende år og i vort stille sind håbe på, at stigningen ikke kommer til at gå endnu hurtigere end FN antager. For sådan har det jo været hidtil – det går (desværre) meget hurtigere end vi måtte ønske os.

Og igen må vi spørge os selv: Har vi de politikere, vi fortjener? Og har vi  en presse, som vi fortjener og har brug for? Spørgsmålene er selvfølgelig retoriske…