28. oktober 2022 arkiv

Whole Lot of Shakin Not going on – Jerry Lee Lewis er død, 87 år

28. oktober 2022

Kan det virkelig passe. tænkte jeg, da rygtet om Jerry Lee Lewis’ død løb ind. Men det er vist rigtig nok, hvis ellers man kan sætte sin lid til mandens egen Facebook-side. Og dermed er et vigtigt kapitel i rock’n rollens historie skrevet. For Jerry Lee “The Killer” Lewis var en af de rigtige pionerer, der var med til at sætte gang i rock and roll, da han som ganske ung blev en del af klanen omkring det navnkundige plademærke Sun Records, der husede Elvis Presley, Johnny Cash, Carl Perkins, Billy Lee Riley med flere.

Med sit pumpende (hans eget ordvalg) klaver og sange som “Whole Lot of Shakin Going On” og “Great Ball of Fire” slog han igennem hos det store publikum og viste med sit sceneshow, hvad rock and roll også drejede sig om med hensyn til vildskab, galskab og sex appeal. Og det blev også understreget af hans private liv, der blandt andet omfattede hele syv koner, den sidste fra 2012.

Først i 2019 lagde han for alvor musikken på hylden efter et slagtilfælde. Indtil da havde han holdt fast i sit udgangpunkt og suppleret det med en lang række plader med countrymusik.

Og nu er tiden vis inde til at finde mit gamle tredobbelte opsamlingsalbum med The Killer frem fra reolen…

Jerry Lee Lewis

#pd 16: The Dazz Band – Rock the Room

28. oktober 2022

Navnet The Dazz Band sagde mig ikke ret meget, da jeg fiskede albummet Rock the Room (RCA 1988) frem fra vinylbunken på gulvet. Det gjorde derimod producernavnet Eumir Deodato (de Almeida). Den braziliansk-portugisiske musiker og producer, der har produceret i omegnen af 500 plader – med vidt forskellige kunstnere som Frank Sinatra, Roberta Flack og, ja, Björk – og derudover har spillet sammen med et hav af kunstere, ikke mindst inden for jazzen. Og fra 1970 og frem skabte han sig et navn som arrangør og producer, blandt andet af disco- og R&B-plader.

Og pladen med Dazz Band er at kategorisere som en blanding af R&B og funk. Lækker dansant soul kunne man også kalde det. Bandet eksisterer vist endnu og fik en genopblomstring i halvfemserne i kølvandet på rappens indtog i populærmusikken.

Om pladen skal blive i min samling eller videre til en anden ynder af den stil ved jeg ikke endnu. Men et fint eksemplar er det med velholdt vinyl og cover og iført en beskyttende plasticlommme.