15. maj 2023 arkiv

Brian Eno – 75 år

15. maj 2023

Det er kendetegnende for Brian Eno, at han har betegnet sig selv som værende en ikke-musiker. For hans forhold til musikken har aldrig været den gængse. Selv om han slog igennem som tangentspiller i Roxy Music, så er det hans art school-påvirkede tilgang til musik, der har præget ham gennem hans karriere. Som soloartist med en række såkaldte ambient-plader, hvor det især handler om at skabe stemninger og lydlandskaber (fx musik til lufthavne og film). Og det samme gælder hans nok så vigtige rolle som producent af plader for en lang række fremtrædende navne, lige fra David Bowie, over Talking Heads og U2 til Paul Simon. Og netop ved at være sådan ud til bens og svært kategoriserbar har Brian Eno haft en stor betydning for den moderne populærmusik.

Jack Bruce – 80

15. maj 2023

Jeg kan huske, at Jack Bruce optrådte i Stakladen ved Studenternes Hus i Århus engang i halvfjerdserne. Og det forlød, at han var så beruset, at han dårligt nok kunne stå på sine ben, men han spillede alligevel. Og det er også en kendt sag, at Bruce havde et problem med ikke bare sprut men også andre stoffer og at det på et tidspunkt ruinrede ham. Og da han døde i 2014 af leverproblemer, var det nærliggende at tænke på alle de kemikalier, der var løbet gennem hans krop.

Men det er altsammen af mindre betydning, når vi betænker, hvad han har udrettet som sanger og bassist. Ikke mindst med trioen Cream, hvor han sammen med Erick Clapton og Ginger Baker skabte noget af det mest langtidsholdbare psykedelisk farvede blues-rock, som britisk musik har frembragt. Og det slår mig, at tv-serien om the Royal, som jeg har omtalt adskillige gange, med stor forkærlighed har brugt netop Creams sangskat i sit lydspor og hvor Bruces markante basspil altid har været ledetråd og kendtetegn.

I dag ville Jack Bruce være blevet 80 og have tilhørt de alderstegne rockstjernes efterhånden store kreds. Men sådan skulle det ikke være og vil må glæde os over alle de indspilninger, der trods alt findes med ham – lige fra tiden med Graham Bond Organisation i de tidliger tressere over Creams plader og videre frem med soloplader, West, Bruce og Laing og meget mere.