16. maj 2023 arkiv

50: Paul McCartney and Wings – Red Rose Speedway

16. maj 2023

En gammel ven af bloggen her, Frankie, gør opmærksom på en forglemmelse. Nemlig, at Paul McCartney og Wings’ andet album Red Rose Speedway har rundet de 50 år – og selvfølgelig bliver fejret med en særgenudgivelse i form af en såkaldt half speed master vinyl på Record Store Day i 2023.
Pladen, der skulle rette op på det lidt sløje salg af forgængeren Wild Life, fik, hvad man kalder en blandet modtagelse af pressen, der ikke kunne holde deres tårnhøje forventninger i skak og havde svært ved at forholde sig til Wings som afløser af The Beatles.
Og, jovist, hvem kan måle sig med Beatles? Men lyttet til her et halv århundrede senere, så er det svært ikke at høre, at McCartneys sange (med hjælp fra fru Linda) bestemt holder niveauet fra de sidste Beatles-plader, fx Abbey Road. Her er både fine melodier – fx i singlen “My love” – og masser af opfindsomheder, som er et af McCartneys kendetegn. Små overraskelse og finurligheder, der bryder med lytterens indbyggede forventninger.
Det kan godt være, at den ikke brændte helt igennem på hitlisterne, men den er en langtidsholdbar skive, der også fortalte lytteren om, hvad der var på vej fra det fine band Wings på de efterfølgende albums.