25. maj 2023 arkiv

50: Mike Oldfield – Tubular Bells

25. maj 2023

Mike Oldfields album Tubular Bells, der udkom på denne dag for et halvt århundrede siden, var den første plade fra det kendte Virgin Records. Oldfield var en ung mand- 19 år – og spillede selv de fleste instrumenter på den specielle udgivelse. Og pladen blev en succes, godt hjulpet på vej af William Friedkins kult-gyser Ekscorcisten, der brugte noget af musikken. Det trak pladesalget op og sikrede det nye plademærke en solid indtjening at bygge videre på.

Der er ingen tvivl om, at pladen er blevet en klassiker i rocken med sin særlige repetitive æstetik. Og den er åbenbart faldet i manges musiksmag, og er siden hen blevet genudgivet og videreudviklet på flere plader.  Selv foretrækker jeg andre af Oldfields plader, hvor han samarbejder mere med andre musikere og sangere.

 

Og så døde Tina Turner – 83 år

25. maj 2023

For et par måneder siden spillede jeg her på siden Tina Turners debutindspilning fra 1958. Da  hed hun endnu ikke Tina Turner. Det kom hun først til, da hun dannede par med Ike Turner i et meget omtalt parforhold, hvor Ike – i følge Tina – styrede hende med hård hånd (bogstaveligt talt). Men Ike Turner var også en meget talentfuld musiker, der forstod at få det bedste frem i sangerinden Tina Turner. Og det resulterede i mange fine, mindeværdige indspilninger, blandt andre “River Deep, Mountain High” og “Notbush City Limits” for at nævnet et par, der indtog hitlisterne. Og da det omsider lykkedes Tina at komme ud af Ikes kløer fortsatte hendes sangkarriere med succes, og i karrierens sidste årier blev hun et af de største navne i amerikansk populærmusik med albummet Private Dancer som et fornemt højdepunkt. Tina Turner døde i sit hjem i Kusnach uden for Leipzig, hvor hun havde boet i mange år og havde lidt af forskellige helbredsproblemer.

Da Tina Turner ramte Århus i 1983