28. maj 2023 arkiv

Hultsfred Festivalen – fortællingen om en festival

28. maj 2023

Helt tilfældigt fik jeg zappet over på den svenske kanal SVT2, der bragte en 75 minutter lang ‘fortælling om en musikfestival’. Hultsfred Festivalen. En slags pendant til Roskilde Feestival i Danmark, men yngre og nu vist nærmest fortid.
Hultsfred er en lille landsby i Småland med 4-5000 indbyggere. Og på det tidspunkt, hvor festivalen startes, består lansbyens ungdomskultur af boldspil, især håndbold i den lokale hal. Men to unge gutter, der begge spiller i bands, vil det anderledes og får stablet en forening Rockparty på benene med det formål at lave koncerter for de unge. Og i starten af 1982 løb den første af stablen med navne som Billen Steks, Destroid Furture og Zwän Ruth, og kort tid efter stod Eldkvarn, Attentat og Ebba Grön for underholdningen.
Og Hultsfred Festivalen fortsatte helt frem til 2020, hvor den gik konkurs – for kort tid efter at blive vakt til live af andre. Og i den periode voksende Hultfred støt med flere og flere publikummer og et stort udvalg af tidens store navne. Indbyrdes var der ikke altid enighed om, hvad man skulle byde på, men oftest var resultatet et bredt udvalg, så der var noget for de fleste på de ialt fem scener, det blev til til sidst. Et eksempel på udvalget – fra 1986 – hvor der var 7500 betalende gæster:

Stora scenen

NILS LOFGREN [USA], THE TRIFFIDS [AUS], ERASURE [UK], NEW MODEL ARMY [UK], REEPERBAHN [EXKLUSIV ÅTERFÖRENING], MADISON, RP BRASS BAND

Teaterladan

SHARING PATROL [USA / DK], BLUE FOR TWO [1:A LIVEGIGET], JAGUAR, POJKEN MED GRODAN I PANNAN, PUSHTWANGERS, SATOR CODEX, THE EXTREMES, THE LEATHER NUN

Hembygdsscenen

COMMANDO, KALLE BAAH, LARS CLEVEMAN,

Stora Dans

SPRUNG AUS DEM VOLKEN [GER], THE SCAPS [F], HANS BLUES & BOOGIE [GER], NICE BOYS [DK], 6-10 REDLÖS, BAHNHOF, BLUESTERS, BOOM SHANKAR, CHARIZMA, FJÄRDE VÄGGEN, HARALD, SMÅDJÄVLAR

Glädjetåget

RAS 1, SID HAMED & CO., LUKAS MOODYSSON, DE NAKNA & LEVANDE, NEVSKIJ PROSPEKT + NÅGRA TILL.

Inställt

LORDS OF THE NEW CHURCH [UK/USA], KILLING JOKE [UK], RED HOT ROCKERS

Hultfred Festivalen tabte pusten af flere grunde. Dels havde Rockparty svært ved at følge med i musikkens udvikling, dels havde de problemer med økonomien og satsede forkert (fx lavede de en restaurant; noget de ikke havde forstand på) og så voksede de gamle venner fra hinanden og var ueninge om, hvordan det hele skulle udvikle sig.
Hultsfred Festivalen – fortællingen om en festival er en fin dokumentar, der får fortalt et stykke vigig kulturhistorie fra vores naboer mod øst.

Jeg ved ikke om jer med smart-tv og streaming kan se udsendelsen, men ellers hold øje med en evt. genudsendelse. Der er masser af koncertklip m.m. på Youtube.