10. februar 2023 arkiv

Kicks

10. februar 2023

Bliver ved med at vende tilbaget til halvtredsernes og tressernes garagerock og til den unge, sprøde punk fra de tidlige halvfjerdsere. Dengang, hvor den ungdommelige energi fik frit løb og, det ikke var alt afgørende, om man var verdens bedste instrumentalist. Og jeg opdager stadigvæk navne, jeg aldrig har hørt (om). Fx engelske Cock Sparrer, der ikke nåede ind på min radar dengang (og blot minder mig om, at jeg nok sov lidt i timen, dengang punken vældede frem…). Og på sådan en småkedelig, grå og lidt våd fredag i februar kan man – jeg! – godt få trang til at lytte til et stykke skarpt skåret elementar-rock, hvor der ikke er ret meget, der går galt. Som fx i altid lytteværdige The Undertones slidstærke skæring om teenagekicks (det anbefales at skrue lidt op for volume-knappen):

Dødsfald: Burt Bacharach – 94

10. februar 2023

Med Burt Bahcarachs bortgang forsvinder en af de helt store sangsnedkere fra musikscenen. Beach Boy-Brian Wilsons mindeord siger noget om, hvor stor Bacharach var: “Burt was a hero of mine and very influential on my work. He was a giant in the music business. His songs will live forever.”

Han var klassisk uddannet og havde som helt ung fundet interesse for jazzmusikken. Og efter at have aftjent sin værnepligt blev han akkompagnatør for store navn som Vic Damone og Marlene Dietrich.

Men det var først, da han fandt Brill Building-tekstforfatteren Hal David i 1957, at hans succes kom. Med Davids romantiske tekster skabte Bacharach sange af højeste kvalitet og sørgede for de rette arrangementer til samme sange: I Say a Little Prayer, sunget af Aretha Franklin, What’s New Pussycat? af Tom Jones, The Look of Love af Dusty Springfield, Make It Easy on Yourself af the Walker Brothers og så videre. Over halvfjerds gange lå hans sange på hitlistens top 40 i hjemlandet.

Bacharach døde fredeligt i sit hjem, 94 år gammel.

Bacharach og Costello