2. februar 2023 arkiv

Janis Ian hyldes…

2. februar 2023

Janis Ian – “Society’s Child”, “At seventeen” m.fl. – er nu 71 og har netop modtaget en pris for sit livslange virke i musikkens tjeneste af The International Folk Music Awards. Fuldt fortjent for en kunstner, der aldrig er gået på kompromis med sit talent, og som i mange år har været et forbillede for andre kunstnere med en anden seksuel orientering end den heteroseksuelle.

fødselar: Graham Nash – 80

2. februar 2023

Desværre kom Graham Nash ikke til Århus for et par år siden. Corona-pandemien aflyste hans koncert i Musikhuset. Ærgerligt, men sådan er det jo. Og nu fylder Graham Nash firs år i dag, så det er nok tvivlsomt, om han nogensinde kommer forbi den jyske hovedstad.

Graham Nash, der var med i det legendariske britiske popband The Hollies, men mente, at de havde udtømt derres kunstneriske muligheder, hvorfor han forlod succesgruppen omkring 1968 for at slå sig ned i Layrel Canyon og blive en del af Crosby, Stills & Nash, der hurtigt blev det største rocknavn derovre. Og Nash var med, da Neil Young kom med og helt frem til kvartettens sidste tid. Parallelt med den succes havde han en lang solokarriere, lavede en række duoplader med vennen (og uvennen) David Crosby og meget andet. Det seneste album kom i 2016, This path tonight. Ved siden af musikken har Nash arbejdet som fotografi, som ha også har haft succes med.

Paul McCartney – bag linsen

2. februar 2023

Vi har set de billeder og filmklip så mange gange. The Beatles i Beatlemania-perioden i starten af tresserne, hvor de var jagtet vildt af fans, journalister og alle mulige andre. Til gengæld har vi nok aldrig oplevet noget af det fra den anden side. Hvordan mon det har været at være det jagede vildt. Jovist, man kan sagtens finde beskrivelser og vidnesbyrd i litteraturen om the Beatles. Fx kommer Barry Miles ind på det i sin store biografi om McCartney – i forbifarten.

Men nu er McCartney selv ved at udgive en fotobog med titlen 1964: Eyes of the Storm : Photographs and Reflections by Paul McCartney, hvor McCartney offentliggør en række – 275 ialt – fotos, som har tog dengang det hele for alvor tog fart. Fotos af drengene og alt omkring dem. Fotos, der har ligget gemt i Maccas arkiv og nu – hvor Macca er gammel, men langt fra udbrændt og åbenbart fuld af ideer – udgives i bogform med indledning osv. af hovedpersonen selv.
Man behøver ikke at være fan for at forstå betydningen af sådanne billeder. Tresserne var en tid, hvor fotografiet, filmen og ikke mindst tv var vigtige medier til registreringen af tiden – og ja, tidsånden, hvis vi vil blive højtflyvende og uhåndgribelige. Beatlemania er svær at forstå uden billederne. Jeg må hellere bestille et eksemplar. Udkommer til juni.