14. februar 2023 arkiv

Er vi blevet frådende militarister?

14. februar 2023

Det er litteraturprofessor emeritus Thomas Bredsdorff, der i Politiken er på bølgelængde med, hvad jeg har skrevet i anledning af konflikten i Ukraine under rubrikken “På bare et år er vi blevet frådende militarister“. Og jeg er helt enig med Bredsdorff et langt stykke hen ad vejen. Militariseringen af danskerne bevidsthed har været undervejs længe – længe før Rusland gik ind i Ukraine. “Vi” har været mentalt mobiliserede i årevis. Det eneste, jeg er uenig i, er det “vi”, der henvises til i rubrikken. For det er ikke alle danskere, der har ladet sig indrullere i den aktuelle krigsliderlighed. Jeg har for eksempel ikke og vil aldrig blive en del af det “vi”.

En kollektiv mentalitetsændring har ramt den danske sjæl. Vi er blevet frådende militarister. Endnu fører vi kun krig via stedfortrædere, men ih, hvor vi nyder at sende våben af sted – flere og flere, større og større. Vi er parat til at kæmpe til sidste ukrainer. Forslag om flere penge til kugler og krudt glider lige så let igennem Folketinget som skattelettelser til de rige.

Forsvarsministeren, der til sit kontor kan låne, lige hvad han vil fra statens malerisamlinger, har i stedet for valgt at pryde hele væggen bag sit skrivebord med en kæmpemæssig fotostat af kampvogne. Måske skulle man genindføre den betegnelse, foretagendet havde helt op til 1950, Krigsministeriet…

[Artiklen er bag en såkaldt betalingsmur, men formedelst 1 krone kan man læse med i en uges tid, hvis man da ikke fristes til at købe avisen i den nærmeste kiosk, der har den….