23. februar 2023 arkiv

Punkperle (2): Crass – Bloody Revolution

23. februar 2023

Fra 1977 og små ti år frem var Crass repræsentanter for sub-genren anarko-punk. Altså en afart af punk, hvor det også handlede om at propagere et anarkistisk livssyn og modstand mod det bestående samfunds mangler og svagheder.

Putins kødhakker

23. februar 2023

Den kendte, danske fotograf Jan Grarup har været en snes dage i krigszonen i Ukraine. Nærmere bestemt i (resterne af) byen Bakhmut, hvor han – sådan som han plejer, når han rejser i konfliktzoner – med sit kamera har dokumenteret krigens rædsler. I et interview med DR fortæller han om rædsler, han aldrig nogensinde før har oplevet. Bakhmut er blevet kald “Putins kødhakker”, og byen er blevet gjort til en symbolsk kampplads for den russiske invasion i Ukraine.

Når man ser interviewet og hører Grarups fortælling, så blegner pressens daglige behandling af krigens tilstand (fx i DRs tilbagevendende udsendelse “Krigens døgn”) og Vestens og Ukraines fortsatte enstemmige tale om oprustning. Mere krudt, flere kugler, stadigt større våben. Og den uafrystelige fornemmelse af, at hvert døgn bringer os nærmere og nærmere en situation, som jeg tror de færreste ønsker sig. Og igen melder tanken sig, om ikke der er en anden og fredeligere vej til at stoppe krigshandlinger og krigens rædsler.

Fødselsdag: Pia Raug – 70

23. februar 2023

I min lille samling af vinylalbums står Pia Raugs debut Hej lille drøm fra 1978. Jeg kan huske, at det var Pias stemme, der overbeviste mig om, at den måtte jeg inkludere i min samling. Og den står der stadigvæk, og er lige god som dengang den udkom. Siden er der kommet en lang række plader – hvis jeg ikke tager helt fejl tolv stykker ialt, og hun har været meget aktiv med at optræde og har også haft tid til at udgive to prosaværker. Og så har hun hele tiden været politisk aktiv på venstrefløjen (fx i Junibevægelsen og Enhedslisten). Hun er også aktiv i KODA.