13. februar 2023 arkiv

50: Loudon Wainwright III – Attempted Moustache

13. februar 2023

Præcis hvornår den udkom i 1973 har jeg ikke kunnet opspore. Men ikke desto mindre er det en af mine favoritalbum gennem alle årene. Loudon Wainwright III, når han er bedst. Min kritikerdarling Robert Christgau sammenligner Wainwright med selveste Chuck Berry. Og noget er der om det. Det der med at kunne skrive fængende sange med rod i hverdagen – plus en god portion humor. Det sidste var ikke Berrys varemærke, men bestemt Wainwright, der altid har haft et glimt i øjet, et lille smil på læben og en skæv kommentar til dette og hint. Hvad enten det er religiøse ledere..

…eller de oplevelser, der hører med til at stå op om natten for at ryge en cigaret…

Varm luft og kold krig

13. februar 2023

Vores allierede i USA har de seneste dage skudt såkaldte flyvende objekter ned fra deres luftrum. Angiveligt en kinesisk vejrballon og et par andre, der måske/måske ikke er vejballoner eller lignende. Argumentet er, at de ulovligt befinder sig i amerikansk luftrum og at kinesernes menes at bruge objekterne til at indsamle andre oplysninger en vejrmæssige, fx militære og lignende. Og nyheden har fyldt rigtig meget i pressen, hvor den er blevet behandlet på grundlag af den præmis, at der lurer endnu en konflikt mellem USA og Kina i disse nedskydninger.

I hvilket omfang, der er hold i amerikanernes påstand om ikke-metereologisk indsamling af information, forbliver spekulation. Og så skal vi lige huske på, at amerikanerne er verdensmestre i netop den disciplin, det er at indsamle information om alt og alle. Tænk blot på vores digitale færden. _Stort set alt, hvad vi foretager os på internettet og mobiltelefonen registreres af amerikanske efterretningstjenester – fx RSA – og – vel at mærke – med vores styres godkendelse. Så strengt taget kan amerikanerne jo ikke fortænke andre stormagter i at gøre noget af det samme. Det var også en af motiverne for amerikanernes og europæernes oprindelige modstand mod de såkaldte G5-netværk, som nu er en integreret del af mobiltelefonien.

Historien leveer også flere eksempler på, at amerikanske overvågnings-objekter er blevet nedskudt eller er styrtet ned uden for amerikanske luftrum – med diplomatisk ballade til følge. Hvis man er gammel nok, kan man måske huske nedskydningen af det amerikanske U-2 spionfly i 1960 over sovjetisk luftrum.

Når pressen kolporterer nyheden om de nedskudte flyvende objekter, som den gør, så er den bare med til at give næring til en ny kold-krigs-situation. Og hvem har interesse i det? I stedet skulle de måske bruge krudtet på at grave dybt i hele spørgsmålet om global overvågning. Hvorfor foregår den? Hvem har interesse i den? Og så videre. Der er nok stof til adskillige Cavling-priser osv.