4. september 2021 arkiv

Hvem fa’n er Rod Goodway?

4. september 2021

Havde vist aldrig hørt om ham eller bare navnet, da det – Rod Goodway – dukkede op i forbindelse med nogle hedengangne, obskure fanzines og musiktidsskrifter. Rod Goodway? Hvem fa’n er han?

Jo, det viser sig så, at han åbenbart er en slags overset, undervurderet kultfigur i britisk progressiv rockmusik. Og min nysgerrighed blev skærpet, da jeg fik mig researchet frem til, at denne Goodway sammen med sit band The Pack havde indspillet Lovin’ Spoonful-nummeret “Do you believe in magic?” – før Lovin’ Spoonful og med selveste “pop-Svengali” Mickie Most som producer. Og at Lovin’ Spoonfuls egen indspilning spændte ben for The Packs succes med pladen.

Noget af forklaringen på Rod Goodways manglende gennemslagskraft finder man måske i et langt interview, hvor han fortæller om sin musikalske løbebane. En historie med masser af tilløb, mange sammenhænge, masser af name dropping osv. Alt sammen noget, der ikke har ladet fokus hvile længe på Rod. I det hele taget bærer hans “karriere” præg af en målløs søgen og stadig afsøgen af musikalske genrer og retninger. Man får indtryk af et menneske, der nok har musikalsk talent og kvalitet, men som mangler en personlighed, der kunne samle det og bære det frem til større anerkendelse og måske endda succes. Man kan også sige, at hans musikalske løbebane har været præget af mange tilfældigheder og få reelle chancer for at få et gennembrud – og på den led ligner hans musikerliv så mange andres. Måske har han bare været gammeldags uheldig.

Men når man lytter til de udgivelser, han har været med til at lave, forstår man også godt, hvorfor han er blevet lidt af en kultskikkelse med en vis fanskare. Han er ikke ganske ueffen, hverken som sanger eller som musiker.

Dødsfald: Gunilla Bergström – 79 år

4. september 2021

Åh nej sagde det inde i mit hovede, da jeg læste, at forfatteren og illustratoren Gunilla Bergström var død i en alder af 79 år. Hvis navnet ikke får en lille klokke til at ringe, så er det, fordi man ikke kender Alfons Åberg. Og hvem gør ikke det, hvis man har børn?

Ganske vist har Alfons Åberg i alle de bøger Gunilla nåede at lave om den lille rundhovede dreng ingen moder. Alfons levede (og lever endnu i bøgerne!) sammen med sin far. Men alligvel havde han en moder, nemlig Gunilla, der havde skabt ham og sat ham i verden for at fortælle små underfundige historier om en lille drengs oplevelser sammen med og i skyggen af sin rare, men også lidt “bløde” far (som man ville have sagt i halvfjerdserne). Små historier, der når de var allerbedst havde en næsten filosofisk dimension.

Jeg har læst alle Alfons-bøgerne – og set alle de tilhørende filmatiseringer – og mere end en gang, og kommer ofte til at tænke på episoder fra bøgerne med de karakteristiske tegninger og den særlige farvelægning. Og det vil jeg fortsat gøre, selv om Gunilla ikke er her mere. Bøgerne er her, og det vil de vedblive med at være langt tid frem.