5. september 2021 arkiv

Søstre med transistorer

5. september 2021

I min bestræbelse på at nedbringe tv-forbruget endte jeg forleden – da abstinenserne tog lidt til – på svensk tv, hvor de viste Lisa Rovners nye dokumentar Sisters with transistors. En film om kvindelige pionerer inden for den elektroniske musik.

Med fortællerstemme af selveste Laurie Andersson følger man en række kvindelige skikkelser, der hver for sig har banet vejen for den elektroniske musik, vi i dag tager for givet, og som spiller en stor rolle inden for populærmusikken. Kvinder, der med historiens tvang kom til at stå i skyggen af deres mandlige modstykker. Kvinder, der var drevet af oprigtig interesse for den teknologiske udviklings muligheder for at frembringe lyd og musik, og som også var meget forskellige i deres udgangspunkt og tilgangsvinkel til den opgave, det var at skabe nye lyde.

Vores egen Else Marie Pade bliver (desværre) ikke nævnt, men ellers dukker en række markante navne op. Fx Delia Derbyshire, der blev kendt for at skabe temaet til kulttv-serien om Dr Who, og som bl.a. arbejde med at lave såkaldte loops (båndsløjfer) på båndoptagere. Eller Daphne Oram, der bl.a. arbejdede med at lave en pendant til nodesystemet inden for den støjende, elektronisk musik. Vi møder også den langt fra glemte Wendy Carlos, der for alvor skabte interesse for elektronisk musik med sine fortolkninger af klassisk musik (ex Switched on Bach) og som skabte lydsporet til filmen A clockwork orange.

Filmens styrke er, at den viser, hvordan disse kvinder i en mandsdomineret verden forfølger deres vidt forskellige interesse og med lige dele held og viljestyrke formår at skabe vigtige og vitale bidrag til en lydverden, vi i dag tager som en selvfølge, fordi den er en integral del af vor tids populærmusik og af vores digitale virkelighed.

Og filmen er absolut anbefalelsesværdig for enhver med interesse for musik. (Jeg ved ikke om SVT  genudsender den, men ellers kan den ses på Vimeo for et mindre beløb – her. Den er også blevet vist på CHP-Dox).

One Hit Wonder: Hedgehopper’s Anonymous

5. september 2021

Det var sidste opslags navnedropperi, der fremkladte gruppen Hedgehopper’s Anonymous og deres største (og retteligen eneste) hit, “It’s Good News Week” for mig. Jeg husker den tydeligt, selv om det blev gruppens mest kendte sang med en 5. plads på den britiske singleliste som højeste resultat.  Skrevet af den kendte sangskriver (og meget andet… endnu end pop-svengali) Johathan King.

Hedgehopper’s Anonymous bestod af fem fyre, der alle havde været i Royal Air Force. Heraf navnet. En hedgehopper – hækkehopper – er en lavtgående flyvemaskine (fx den slags man bruger, når marker skal sprøjtes, og som må ‘hoppe’ over hegn og forhindringer for at arbejde). Og af en eller anden grund mente producer King, at der skulle tilføjes et “anonymous”. En håndfuld singler blev det til for det kompetente popband og en opsamlingsplade, og så var det slut.