6. december 2022 arkiv

Capacs kalenderlåge nr. 6

6. december 2022

Man har et standpunkt, indtil man tager et nyt, sagde socialdemokraten Jens Otto Krag. Og i går gjorde Venstres leder Elleman Jensen næsten disse ord til sine, da han åbnede op for muligheden af en regeringsdannelse med Venstre og Socialdemokratiet. Oven på en uge, hvor de konservative forlod forhandlingerne på Marienborg, og blå blok var mere eller mindre groggy efter Elleman Jensens farvel til blå blok. Noget tyder så på, at Mette Frederiksens mandel- eller julegave til danskerne er en regering, der har de to gamle partier – Socialdemokratiet og Venstre – som de fundamentale piller. Arbejder-bonde-regering kaldte man sådan noget i halvfjerdserne. I dag er det ikke længere muligt, da bønder er afløst af industriforvaltere af det, der engang var landbrug, og arbejderne for længst har forladt Socialdemokratiet i stort tal for at kaste sig armene på populistiske og fremmedfjendske partier som Dansk Folkeparti og Danmarksdemokraterne.

Medens Enhedslisten og Alternativet bruger tiden på at affinde sig med rollen som kritisk opposition, så slås de borgerlige partier indbyrdes om at fordømme den kommende S-V-konstellation. Og spørgsmålet er så, hvor lang tid en sådan mon vil holde? Den gamle S-V-regering fik sølle atten måneder. Vi får se, for i mellemtiden har Socialdemokratiet bevæget sig støt mod højre, især under Thorning Schmidts Blairisktiske regering, der gjorde borgerlige økonomisk politik til deres egen. Og Frederiksen træder tydeligvis i sporet af sin forgænger, og det lover ikke godt for alle på bunden af samfundspyramiden.

Well, det var dagens brokkeri. Og nu over til musikken. Dagens låge gemmer på John Trudell, den indianske musiker m. m., som Bob Dylan fremhæver i sin sangfilosofi: Crazy Horse.