17. december 2022 arkiv

Peter A. G. Nielsen – 70

17. december 2022

Her slentrer en ung Peter A. G. ned ad århusianske Vestergade sammen med Gnags. I aftes kunne man til gengæld se og opleve Peter synge en gammel Gnags-julesang på DR1 store juleshow. Jo den gamle Gnags-frontmand er stadigvæk aktiv på scenen og i dag fylder han så halvfjerds.

Capacs kalenderlåge nr. 17

17. december 2022

Regeringen er i gang med sine rævekager. Omvendt Robin Hood-politik. Lad juleferien give os lidt ro og fred….

Sangfilosoffen Bob Dylan

17. december 2022

Jeg læser Bob Dylans The Philosophy of modern song i små bidder, sammen med anden lektyre. En-to sange pr. dag. Og det er en fornøjelse at følge Dylan gennemgå de mange og mangeartede sange, han trækker frem til kommentar og analyse. Og, som tidligere skrevet, har han især blik for sangteksterne, som han får vredet meget ud af. Hvorimod musikken kommenteres løbende i småbidder. Han fremstiller ikke en egentlig klassisk sangfilosofi. Der er snarere tale om, at han på helt moderne vis skriver sig frem til pointer og synspunkter. Det er Bob Dylan på skriftens vinger, vi har med at gøre. Det er derfor, han pludselig kan komme med lysglimt af indsigt i det mysterium, som musikken er. Det sker for eksempel og i markant grad i hans kommetar og analyse af Santanas “Black Magic Woman”, hvor han skriver følgende (i min oversættelse):

“Faktisk kan man fremføre det argument, at desto mere du studerer musik, desto mindre forstår du. Tag to menensker – en studerer kontrapunkt-musik-teori, det andet græder når det hører en trist sang. Hvem af de to forstår i virkeligheden musikken bedst?” (S. 274)

Bemærkningen kommer som optakt til nogle fine overvejelser over forholdet mellem tekst og musik i sange.

Dylan er ikke akademiker og ikke intellektuel, men alligevel lykkes det ham at skrive sig frem til gode indsigter i musikkens mysterium. I kraft af sine mange år som musiker og sangmager og i kraft af sine evner til at udtrykke sig i tale og skrift.