31. december 2022 arkiv

Gårsdagens filmoplevelse: Rocketman

31. december 2022

Så fik jeg omsider set Dexter Fletchers film om Elton John Rocketman (2019). En film, der har fået succes, både hos kritikerne og hos publikum. Og det er da også -alt andet lige – en seværdig film, hvis man synes Elton John er en kunstner, der er værd at beskæftige sig med.

Taron Eagerton er et godt valg til hovedrollen. Han ligner ganske godt Elton John og klarer sig forbavsende godt i sangnumrene. Og de øvrige roller i filmen er også godt besat med solide præstationer

Rammefortællingen er den voksne Elton John, der er kommet i gruppeterapi for at få styr på en masse personlige problemer. Og med det udgangspuntt får man så en stærkt koncentreret, kronologisk fortælling om Elton. Fra barndommen med to forældre, der ikke giver ham den kærlighed, han fortjener. Og videre til de musikalske karriere, mødet med hans alter ego, tekstforfatteren Bernie Taupin, der bliver Eltons nærmeste ven og følgesvend de næste mange år, og videre til den enorme succes, Elton John hurtigt får som kunstner. Og de problemer der følger med: Homoseksualiteten, forældrenes manglende kærlighed og ensomheden, der følger deraf, et grasserende alkohol-, kokain- og medicinmisbrug – og en ekstrem forbrugerisme.

Og her har jeg en indvending mod filmen. Hele dette stærkt komprimerede forløb – frem til Elton Johns kommen til erkendelse af, hvem han er og hvad han vil med sit liv –  fortælles for koncenteret og for komprimeret. Her passer den slavisk kronologiske fortællemåde ganske enkelt ikke særlig godt. Og det vil nok have krævet en mere kreativ instruktør at have fundet en alternativ fortællevis.

Men underholdende er filmen og man får en lang række af Johns berømte sange i ny aftapning.

 

Andy Summers – 80

31. december 2022

Endnu en fødselar her på kanten til 23. Andy Summers, guitaristen, der brød igennem til det helt store publikum som guitarist og stilskaber (med sine riffs og klange) i trioen The Police, fylder hele firs år i dag.

Den jazz-skolede Summers fik smag for beatmusikken, da han som ganske ung kom med i det navnkundige band Zoot Money’s Big Roll Band. Psykedelisk beat, Jimi Hendrix’ innovative spil fik Summers over i beatmusikken. Og sammen med trommeslageren Stewart Copeland og bassist m.m. Gordon Sumners, kaldet Sting, skabte han The Police, hvormed han fik en succes, der er de færreste forundt. Siden og undervejs har han udsendt en lang række fine soloalbums.

Police – Beat Club 1978

Godt nytår!

31. december 2022

Og så skal vi jo til det! Nedtællingen (og nytårskrudtet) er allerede i fuld gang, så: Godt nytår til alle, der læser med her, både den gamle garde og alle jer, der bare kigger forbi på jeres vej rundt på det store net.

Og et godt nytår får vi brug for. Verden er på røven. Klimakrisen forværres dag for dag. Der er væbnet konflikt i Europa og andre steder lurer konflikterne også. Den kapitalistiske økonomi er også i krise med inflation og andre lidelser. Og indenrigspolitisk er det svært at være optimistisk eller bare håbefuld med en regering, hvor det gamle såkaldte arbejderparti Socialdemokratiet under ledelse af en ung nordjyde er blevet helt kongeblå i ansigtet og sammen med Venstre og en tidligere Venstrehøvding vil gøre livet surt for alle dem, der befinder sig i den nederste del af samfundspyramiden. Alligevel og på trods: Godt nytår.

Rammstein – Frühling in Paris

Sanne Salomonsen – 67 år

31. december 2022

Også Susanne Salomonsen, kaldet Sanne Salomonsen, rundede et skarpt hjørne i går og blev 67 år. Hele Danmarks Rock-Mama er hun blevet kaldt. Og hun er blevet gradvist mere og mere populær, siden hun som ganske ung – 13 år – debuterede som forsangerinde i et beatorkester (Curled Edges med medlemmer fra Beefeaters og Maxwells). Selv har jeg det sådan, at jeg foretrækker hende fra tiden frem til og med Sneakers og Anne Linnet Band. Da hun fik vind i solosejlene, tabte jeg lidt interessen. Men sådan er der så meget – og hver sin smag osv.