23. december 2022 arkiv

Glædelig jul til alle

23. december 2022

Ja, i dag er det lillejuleaftens dag, og så er julen så småt i gang. Og tiden er inde til en julehilsen til alle, der læser med her. Så: Glædelig jul! Og julen er jo hvad man gør den til. Et sammensurium af kristendom, hedenskab og forbrugerisme.

På jagt efter mandler stod jeg i kø med en lille muslimsk kvinde, der spurgte kassedamen om de to dybfrosne  ænder, hun havde i sin kurv, var halal. Hvortil kassedamen svarede, at der var ænder på tilbud i dag og til en lavere pris end dem i kurven. Hvorpå mor-lille skyndte sig tilbage i butikken for at spare nogle kroner. Om tilbudsænderne var halal, fandt jeg aldrig ud af, men billigere var de da. Og medens jeg sådan stod og tænkte på, om mon alle ænder i køledisken var halal, brokkede kassedamen sig over, at mine mandler ikke var indtastet med den rette pris og at hun derfor måtte korrigere prisen til min fordel. Og sådan fik jeg en lille instruktion i, hvad julen kan betyde for andre mennesker i disse dage. Jeg fik mine mandler og ved ikke om mit andekød er halal eller haram, men er sikker på, at det smager lige så godt som det plejer, når bare det er stegt ordenligt og serveres på traditionel vis med kartofler, rødkål og sovs.

Og kanalen her skal ikke flyde over af julemusik i år. Der er rigeligt af det på tv og radio i forvejen. Så her får i The Beatles i julehumør for tres år siden:

Capacs kalenderlåge nr. 23

23. december 2022

I morgen er det slut med julerierne. Godt så. Så kan jeg se frem mod nytåret og håbe, det vil bringe noget godt med sig. Regeringen gør, hvad den kan, for at det ikke skal ske. Og andre magthavere gør også deres for at forstyrre både julefreden og hverdagsfreden. Men måske vil det også ændre sig i 23, hvem ved?!

Og bag kalenderlågen gemmer sig noget mere med Lehrer: Tom Lehrer i København.

Årets mandelgave eller noget: Tom Lehrer som offentlig ejendom

23. december 2022

Tom Lehrer er 94 år og det er længe siden, han har været aktiv som sanger og sangskriver. Men hans sange er lige så gode og relevante, som de altid har været. Og derfor er det en glædelig begivenhed, at Tom og hans fond – Tom Lehrer Trust 2007 – nu stiller alle sine sange til fri benyttelse, såkaldt “public domain”, på mandens egen hjemmeside. Her man man hente alle sangene, evt. i form af albums, ned i mp3-format (eller nøjes med at afspille musikken), lige som man kan hente sangteksterne og noderne ned i pdf-format. Vel at mærke i en begrænset periode, for som der står på siden, så vil siden blive lukket ned inden for overskuelig fremtid. Så vil man have Lehrer-songs på sin afspiller, så er det nu, man skal hente sangskatten ned (og den fylder ikke det helt store). En fin julegave fra gamle Tom – og helt i hans ånd.

Tom Lehrer Songs 

A CHRISTMAS CAROL
words and music by Tom Lehrer
Christmas time is here, by golly.
Disapproval would be folly.
Deck the halls with hunks of holly.
Fill the cup and don’t say when.
Kill the turkeys, ducks, and chickens,
Mix the punch, drag out the Dickens.
Even though the prospect sickens,
Brother, here we go again.
On Christmas Day you can’t get sore.
Your fellow man you must adore.
There’s time to rob him all the more
The other three hundred and sixty-four.
Relations, sparing no expense, ‘II
Send some useless old utensil
Or a matching pen and pencil.
(“Just the thing I need! How nice!”)
It doesn’t matter how sincere it
Is, nor how heartfelt the spirit,
Sentiment wil not endear it.
What’s important is the price.
Hark, the Herald Tribune sings,
Advertising wondrous things.
God rest you merry, merchants,
May you make the Yuletide pay.
Angels we have heard on high
Tell us to go out and buy!
So let the raucous sleighbells jingle.
Hail our dear old friend Kriss Kringle,
Driving his reindeer across the sky.
Don’t stand underneath when they fly by.