11. juni 2022 arkiv

Rockarkæologiske (?) udgravninger: The Koobas

11. juni 2022

Naår man sådan billedligt talt render rundt med en rockarkæologisk skovl og leder efter g(l)emte guldklumper i rockhistorien, så er det ikke altid obskure ting, der dukker op. For eksempel hører The Koobas til blandt tresser-beat-grupperne, men er forsvundet lidt fra radaren, fordi de aldrig rigtig fik gang i deres karriere.

På papiret så den ellers lovende ud. The Koobas deler nemlig tidlig historie med selveste The Beatles. Dannet i Liverpool i 1962 af tidligere medlemmer fra andre lokale navne som The Thunderbeats og Roy Montrose and the Midnighters. Og for at det ikke skal være løgn, så spillede the Koobas tre uger på Star Club i Hamborg i 1963.

Men selv om de fik en pladekontrakt med Pye Records, medvirkede i den kendte musikfilm Ferry Cross the Mersey (der var startskuddet for Gary and the Pacemakers), fik udsendt en singleplade og var opvarmningsband for the Beatles på deres sidste turné i Storbritannien, så slog de ikke rigtig igennem. Heller ikke en ny pladekontrakt med EMI og optrædener med The Who og Jimi Hendrix Experience ændrede på billedet.

I 1967 hoppede de på den psykedeliske vogn og forlod den R&B-inspirerede beat. Et eponymt debutalbum var i støbeformen, da bandet gik i opløsning, og udkom først i 1969. Bandets medlemmer fortsatte i bands som Yes, Van der Graf Generator og Juicy Lucy.

Når man lytter til bandets musik i dag, så kan man igen godt undre sig over, hvorfor lige netop deres musik aldrig rigtig kom på radaren. Tja. Og jeg tænker over, om ikke jeg har set dem engang på tyske Beat-Club, for flere at optagelserne med dem stammer netop fra det program (så det må jeg have gjort, da jeg så dem alle sammen).

Face (1967)

You don’t love me (1966)