2. juni 2022 arkiv

50: Eagles debuterer

2. juni 2022

The Eagles – Glen Frey (guitar,sang), Don Henley (trommer,sang), Bernie Leadon (gt., sang) og Randy Meisner (bas, g. og sang) voksede ud af Laurel Canyon-miljøet som Linda Ronstadts backingband (spillede på hendes tredje album og på hendes turneer).
Og så fik de en pladekontrakt med David Geffen, der også tilhørte omtalte miljø. Og han sørgede for at overtale stjerneproduceren Glyn Johns (Rolling Stones, The Who, Led Zeppelin m.fl.) til at producere dem. Det tog dog lidt tid, da Johns ikke var overbevist om gruppens kvaliteter i første omgang. Men han lod sig overbevise og var med til at skabe gruppen lyd med fokus på de flotte, høje vokalharmonier.
To uger tog det at indspille pladen, selv om Frey og Henley ikke var helt enige med Johns om, hvordan bandet skulle lyde. De ville helst have en country-rock-plade, medens Johns trak i retning af et mere akustisk countryudtryk. Og Johns trak det længste strå.
Med til historien hører at pladen blev en pæn succes, der kastede platin af sig og fine hitlisteplaceringer.

Eagles

Jubilæet fik mig i øvrigt til at hente deres Greatest Hits-.plade frem fra gemmerne (et gammelt storskraldsfund..). Den fra 1976. Som blev vel modtaget af kritikken for at være gruppen måske mest velafbalancerede plade. Skæringerne er taget fra debuten, “Desperado (1973), On the Border (1974) og One of these Nights (1975). Og den rummer to sange fra debuten – “Take it easy” og “Witchy Woman”.

Også Steve Forbert er tilbage…

2. juni 2022

Ja, det er jo fantastisk. Også en anden af mine gamle helte udi sangskrivningen, amerikanske Steve Forbert, er tilbage med et album med sange fra sit hjemland. Titlen fortæller det hele – Travelling throught America – og smagsprøven, “Fried Oysters“, viser, at Forbert i en alder af 67 år stadigvæk besidder sin fortrinlige drengede stemme og sansen for at kreere medrivende, iørefaldende popsange. Så længe den slags sange udkommer, må I gerne beholde Blackpink og andre nymodens navne for jer selv.

Apropos Steve Forbert så vil jeg gene anbefale hyldestalbummet An american troubadour: The Songs of Steve Forbert, hvor en række knap så kendte kunstnere fortolker hans sange. Og de gør det rigtig godt.

Loudon Wainwright er tilbage…

2. juni 2022

Nej, Blackpink, der fylder Rolling Stone og bladets forsider, siger mig ikke noget, selv om det er moderne musik. Men jeg glæder mig som en lille dreng til at lytte til min gamle singer-songwriter-helt Loundon Wainwright III’s nye album, der kommer til august. Titlen på den nu 75-årige troubadurs plade bliver Lifetime Achievement og Loudon fortæller om den:

“I remember when I made my first record for Atlantic in 1969. I was always saying, ‘I want it to be a record — not only a recording, but a document that captures a moment.’ I was 21 and very serious, and I thought I’d be dead in four years […] So I wanted to make something that would last. A testament. Now, fifty years later, I guess I still want to make a testament. I want to write a group of songs and get them down in the best possible way. And I like to think they might last a while.”

Se, det er en attitude, jeg kan forstå. At man vil skrive sange, der bliver stående længere end til næste skvulp på den kommercielle musikmarkeds rørte vande.

Og Loudon giver os også en smagsprøve – med hans vanlige humor og energi – med en sang – “Town and country” – om New York, som han vendte tilbage til, da coronaen tillod det.

Et forventeligt ja

2. juni 2022

Som de førende medier skriver, så blev det et forventeligt “ja” til afskaffelsen af forsvarsforbeholdet. Så den politiske elite og deres forlængede arm i medierne fik deres vilje. Men, der er stadigvæk grund til skepsis og bekymring. For eksempel var valgdeltagelsen på landsplan sådan, at kun 65,8 % stemte  – eller omvendt: 34,2% undlod at stemme. Det er da et problem for folkestyret i et land, der ellers bryster sig at en høj valgdeltagelse ved folketingsvalgene, ikke!?

Det tyder jo på, at lidt mere end en tredjedel af vælgerne enten er indifferente over for dette valg eller måske i vildrede med hensyn til fordele og ulemper ved beslutningen. Så, hvis jeg var tilhænger, ville jeg nok fare med lempe, når de nye militaristiske tider for EU for alvor tager fat. For i har jo ikke hele befolkningen med jer…

Opdatering: Og den fra tv kendte valgforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalistskole er i dag fremme med krabasken over for blandt andet ja-politikerne, der ikke har formået at motivere de mange tilbageholdende vælgere til at komme til stemmeurnerne. Hvorfor vi har fået den næstlavede tilslutning til et EU-valg (lavest var valget om Patentdomstolen i 2014!). Og det er et nederlag for demokratie, siger Roger Buch.