3. juni 2022 arkiv

Aftenens filmoplevelse: Gainsbourg, vie héroique

3. juni 2022

For længe siden viste DR Joann Sfars film om Serge Gainsbourg – Gainsbourg, vie héroique, altså: Gainsbourg, et helteliv. Den danske titel er lidt anderledes. Og jeg haft den liggende på min tv-harddisk indtil i går, hvor skærmen var indtaget af post-forsvarsforbeholdet-debatter.

Og det er en på mange måder interessant film. Som titlen antyder er der tale om en positiv fortælling om sangskriveren og musikeren Serge Gainsbourgs’ liv. Ikke nogen traditionel biografisk film, snarere en fri fortælling, der ganske vist er kronologisk, men tager sig friheder i formen ved for eksempel at bruge fantasifigurer, blandt andet Gainsbourgs alter ego, der følger ham gennem filmen som en teatralsk figur med stor næse og meget lange fingre.

Ellers følger filmen Gainsbourg fra barndommen i det nazi-besatte Frankrig, hvor han gør en dyd ud af sin jødiske baggrund, og får interesse for musik og frem til hans berømmelse og mange kærlighedsforhold med kendte franske kunstnerinder som Juliette Greco, Brigitte Bardot og ikke mindst Jane Birkin. En fascinerende fortælling om en mand, der havde masser af succes som kunstner og kvindebedårer, men også var en aparte, arrogant, anti-autoritær, rebelsk skørlevner, der storryger og -drikker hele vejen frem til sin alt for tidlige død.

Hovedrollen bestrides overbevisende af Eric Elmosnino, der ligner Gainsbourg meget – både af udseende og fremtræden. Og flere af Gainsbourgs kendteste sange er med i filmen – blandt andet den famøse “Je t’aime” – i en dampende erotisk badekarsscene. Og man får et sympatisk billede af denne outsider-rod. Absolut en seværdig film for yndere af Gainsbourg og fransk kultur i det hele taget.

Trailer til Gainsbourg heroic life

Cash Box Magazine

3. juni 2022

Apropos Cash Box, så var det et magasin, der konkurrerede med Billboard om at bringe hitlister og lignende ud til amerikanerne. Magasinet udkom i årene 1942 til 1996 og udmærkede sig ved – til forskel fra konkurrenten – at bringe lokale hitlister fra byer, radiostationer, pladeforretninger, jukeboxe og efter genre (country og R&B fx). Magasinet er bevaret på følgende side, hvor man kan få en nostalgisk tur tilbage til dengang, hvor man virkelig gjorde noget ud af hitlisterne.

50: Looking Glas – Brandy (You’re a fine girl)

3. juni 2022

Selv om den nåede førstepladsen på både Billboards og Cash Box’s hitlister for halvtreds år siden, er jeg lidt i tvivl, om jeg har hørt den før. Looking Glas’ single “Brandy (you’re af fine girl)“. Men den gjorde det, selv om den blev fortrængt fra pladsen af Gilbert O’Sullivan og hans “Alone again naturally”. Men måske blev den helller ikke udgivet i Danmark? Jeg ved det ikke. Det er da heller ikke en sang, der besidder de helt store popkvaliteter, synes jeg.