8. juni 2022 arkiv

Obskurt: Pattern People – britisk psych-pop

8. juni 2022

Selv om tresserne (og halvfjerdserne for den sags skyld) er historie og fortærskede årtier sådan musikalsk set, så er det stadigvæk muligt at finde noget, man ikke tidligere har hørt eller er stødt på. Som for eksempel det for mig indtil for nylig ganske ubekendte psykedeliske pop-navn Pattern People. På tuben finder man to sange fra en single, bandet udgav i 1968 på plademærket MGM, ” Love Is A Lover Loving To Be Loved” og “Take a walk in the sun“. Rigtige flower-power-titler med hitpotentiale, der aldrig rigtig blev indløst.

Og i kommentarfelterne er der ikke megen oplysning at hente om gruppen. Men ihærdig søgen på nettet fik løst lidt op for gruppens histore. Der hersker lidt mystik om gruppens dannelse og hvornår det skete, men den gik allerede i opløsning i 1969, og to af medlemmerne Norman og Val Smeedles tog til Liverpool, hvor de indspillede en lille snes sange i et lille studie. Efterfølgende kørte de til London i en lille Fiat 500 og forsøgte at prakke forskellige pladeselskaber sangene på uden det store held. Så de vendte tilbage til Liverpool, hvor de lavede en engelsk udgave af Mamas & Papas og optrådte med egne sange og sange af Mamas & Papas og Joni Mitchell.

Og så begyndte pladeselskaberne at reagere. Val og Norman fik en kontrakt med Feldmans (dengang Bob Dylans udgiver) og den første single “Riding a Carousel” udkom på Philips plademærket. De lokale radioer spillede sangen flittigt, men ikke nok til at trække den op på hitlisten, og Petticoat & Val optrådte både på radio- og tv-programmer. Blandt andet på det populære Benny Hill Show., hvor de også deltog i Benny Hills sketches.

Deres optrædener satte dem i forbindelse med Paul McCartneys broder Mike og hans dengang populære gruppe Scaffold og sammen tog de to grupper rundt i landet og optrådte med Petticoat and Val som opvarmningnavn.

Via Scaffold kom de i kontakt med stykkeskriveren John McGrath og det førte til medvirken i to musicals “Soft or a girl” og “The fish in the sea”, der havde pæn succes i hjemlandet.

I 1974 var Petticoat and Val fortid og de to dannede et nyt band Champagne. I 2019 fejrede medlemmerne af Petticoat and Val 50-året for gruppens dannelse.

Petticoat and Val har også deres egen hjemmeside med biografi og lyd og billeder fra deres karriere.

Hvorfor Pattern People og Petticoat and Val ikke blev et større navn kan man jo godt undre sig lidt over. Måske er det igen tilfældighedernes spil, der har givet udslaget…

Dødsfald: Jim Seals – 80

8. juni 2022

Man skal nok have en del år på bagen før en klokke vil ringe ved navnet Jim Seals. Men Seals and Croft var i de tidliger 1970’ere repræsentanter for det, man kaldte den bløde rock. Og de fik et pænt stort hit med sangen “Summer Breeze”, der var som skabt til datidens FM-radio-stationer, hvor den kørte i tide og utide.

Texanske Jim Seals startede den musikalske karriere tilbage i 1950’erne i diverse lokale bands og spillede i en periode trommer i selveste Eddie Cochrans backingband. Og hans skrev sange, bl. a. til Brenda Lee. I 1963 kom han med i et band, der bl.a. bestod af Darrel “Dash” Croft og Glen Campbell. Det blev ikke den store succes, men dannede grobund for duosamarbejdet mellem Croft and Seals, der blev en realitet i 1969 og har holdt helt frem til starten af det nye årtusinde med flere gendannelser undervejs. I 2017 fik Seals et hjertetilfælde, der satte stopper for karrieren, og nu er han altså død. Der er ikke angivet nogen årsag.

Summer Breeze

Amy Winehouse er tilbage… sådan da

8. juni 2022

Ja, den engelske sanglærke Amy Winehouse, der led en grum skæbne i en alt for ung alder, er ikke glemt. Og lige nu er hun vendt tilbage – omend kun på plade – med udgivelsen Live at Glastonbury 2007. 

Amy på Glastonbury