2. marts 2009 arkiv

Dagens citat: Aflivningen af Velfærdstanken

2. marts 2009

Reformen ((1.skattereformen)) er et eksempel på, at Fogh aldrig formåede at omsætte sin systemkritik til positivt politisk projekt. Den lille mand blev en statist i den økonomiske overklasses selviscenesættelse som garanten for velfærdsstaten.Det står nu klart, at den afgørende kamp ikke går for eller imod velfærdsstaten. Attentater mod den universelle velfærdsstat lanceres altid som reformer for at redde velfærdsstaten. Men undervejs har velfærdens rationale ændret afgørende karakter: Den er gået fra at sikre borgerne mod markedets negative effekter til at præmiere markedets vindere politisk. Det er derfor, at velfærdsstatens retoriske sejr er et nederlag for den retfærdige og solidarisk velfærdstanke”

Rune Lykkeberg “Løgnen om den lille mand”, Information Weekenden 28. februar – 1. marts 2009

Genhør: Day of Phoenix

2. marts 2009

På biblioteket har jeg lånt en cd med hedengangne Day of Phoenix. Den er udgivet af Karma Music og rummer  to album, som Day of Phoenix nåede at lave, inden de gik hver til sit. Bandet blev skabt i 1968, efter at Cy, Maia og Robert var gået i opløsning og Cy Nicklin havde slået de musikalske klude sammen med medlemmer af beat-orkestet The Maniacs ( Jess  Stæhr Nielsen, bas; Ole Prehn, guitar; Karsten Lyng Nielsen, guitar) og trommeslageren Henrik Friis Nielsen. I  1969-1970 indspillede gruppen den første langspiller “Wide open-N-way”, hvor de fik hjælp af Kenneth Knudsen (key) og Peter Friis Nielsen. Selv om pladen ikke blev nogen kommerciel succes vakte den opmærksomhed både inden- og udenlands og fik fine anmeldelser. “Wide open-N-way” er et fornemt eksempel på melodiøs, kompleks dansk progressiv beat med plads til improvisation og musikalsk udfoldelse (der er kun fem numre på albummet). Teksterne er alle på engelsk. Bandet var ikke særligt stabilt. Der var mange udskiftninger, og Cy Nicklin forlod allerede gruppen i løbet af 1969. Det samme gjorde Jess Stæhr.


Farvel VHS!

2. marts 2009

I Los Angeles Times kan man læse, at en af de allersidste  VHS-sælgere i USA, Ryan Kugler i Palm Harbor, Florida, nu drejer nøglen om. Dermed sættes der et punktum for en succeshistorie. For VHS-båndene var med til at revolutionere den meninge amerikaners – og danskers – tv-vaner. Med VHS’ sejrsmarch over hele verden blev det muligt at se alverdens film – og optage alskens tv-programmer. Den berømte filmkritiker Leonard Maltin beretter, hvordan Hollywood-industrien frygtede VHS, fordi man mente,at det ville skade salget af biografbilletter, men det gik lige modsat. Den sidste store film, der er blevet udsendt på VHS skulle være “A History of Violence”, der i øvrigt blev vist på TV” i går aftes.
Selv om DVD og Blue-Ray har overtaget markedet nu, så forsvinder VHS ikke helt. Der er stadigvæk en del film, der kun findes på VHS, men VHS får nok aldrig samme status som samlerobjekt som de gamle vinylplader. Kvaliteten af båndene er simpelt hen ikke god nok til et tilsvarende langt liv som kultfænomen. Næste teknologi på dødsgangen er CD’en og DVD’en. Blueray er allerede ved at overtage deres rolle.