18. marts 2009 arkiv

When you’re strange – en dokumentarfilm om The Doors

18. marts 2009

Jeg har lige læst en anekdote i Grace Slicks selvbiografi. Hun møder Jim Morrison for første gang. Han er iført underbukser, kravler rundt på alle fire og hyler som en hund… Jovist. Jim og The Doors havde fascinationskraft – takket være Morrisons skæve personlighed og ikke mindst musikken. Tom Decillos dokumentarfilm om The Doors, “When you’re strange”, er endnu et forsøg på at trænge til bunds i den mytologi, der er vokset op om bandet. Eller måske: endnu et bidrag til mytologiseringen… Filmen er blevet vist ved Sundance Filmfestivalen. Og nu er det også muligt at se en smagsprøve på filmen. Mere information.

Alain Bashung – fransk singer-songwriter – 1947-2009

18. marts 2009


Den 14. marts døde den franske sangskriver og musiker Alain Bashung og hans dødsfald gav genlyd i store dele af de fransktalende medier. Til gengæld er nyheden kun ad omveje sluppet igennem til denne blogskriver. På det musikalske landkort er det frankofone stadigvæk – men nogle lysende undtagelser – et ukendt land for de fleste.
Alain Bashung var en af dem, der via rocken – storbyrocken, som den spilles i New York (Mink de Ville, Lou Reed…), London (Roxy Music…) og andre metropoler – fornyede den franske chancon-tradition, så nye generationer tog den til sig. Fra 1980 og frem til sin død af lungekræft for nogle dage siden blev han forgylt med den ene pris og udmærkelse efter den anden. Bashung var mere end en fransk epigon. Faktisk arbejdede han sammen med en række af sine udenlandske forbilleder (Phil Manzenera, Marc Ribot (Tom Waits), Adrian Utley (Portishead), Colin Newman (Wire) m.fl. og skabte sin helt egen sofistikerede rock-and-chanson.
Historien om Bashung er endnu en historie om en ung mand, der blev smittet med rock’n roll-virussen, da Elvis, Cochran, Holly, Berry m.fl. satte gang i adrenalin og hormoner. Som andre i sin generation måtte han slide for successen i mange år, og det var først i slutningen af halvfjerdserne det egentlige gennembrud kom. Gennembruddet faldt sammen med, at Bashung fandt en soulbrother og kongenial tekstforfatter i Boris Bergman. Og med millionsællerten Gaby, Oh Gaby brød de igennnem til det store fransktalende publikum.
Bashung nåede at indspille i omegnen af 15 album. Og lige inden sin død blev han udnænvt til medlem af Æreslegionen og modtog Frankrigs svar på en Grammy, Victoires de la Musique, for sin seneste plade Bleu Pétrole.
Ud over sit musikalske karriere havde han også succes som skuespiller og medvirkede i tyve produktioner. Hvil i fred.

Bevar DR P2!

18. marts 2009

Den konservastive kulturmedister Carina Christensen vil slagte DR Radio P2 til fordel for endnu en hjernedød, kværnende, kommerciel muzak-kanal, som vi i forvejen har så mange af, at vi kan fodre svin med dem – forudsat svinene ville have dem…

Protestér  og kæmp for den radiofoniske alsighed, public-service, kvalitet m.m. ved at skrive under her. Been there, done that!
Seneste: Kulturmedisteren på tilbagetog?