4. april 2022 arkiv

Hvis og når krigen kommer

4. april 2022

Hvis krigen kommer

I går kunne nyhederne på TV2 berette, at en opinionsmåling fra firmaet Opinion afslørede, at mange danskere frygtede, at krigen i Ukraine ville udvikle sig til en atomkrig. Og man interviewede bl.a. en mand, der arbejdede for at finde beskyttelsesrum i sin by, og en anden, der snakkede om, hvordan man forberedte sig med indkøb af forplejning osv.

Hvorfor mon denne frygt dukker op? Jovist, noget af forklaringen – måske endda den mest indlysende – er, at den let aldersvækkede amerikanske præsident har henvist til, at russerne besidder atomvåben og kunne tænkes at bruge dem. Præsident Putin har da også nævnt, at de russiske tropper har adgang til atomvåben, hvis krigen skulle ende med at foregå i selve Rusland.

Frygten blandt danskere kan forklares som afledt af denne løse snak om atomvåben, af at de overhovedet nævnes, som en psykolog pointerede (og foreslog, at vi skulle sætte en parantes om den snak og koncentrere os om det væsentlige: At leve vort liv som vi plejer). Og som en effekt af den løbende propagandistiske pressebehandling af krigen.

Selv om ingen kan se ind i fremtiden, og ingen ved, hvordan en krig kan udvikle sig (fordi det aldrig går som man først forestiller sig), så vil jeg mene, at frygten for en forestående atomkrig mere er udtryk for den forvirring, folk føler, når pressen kører non-stop uden at gøre folk ret meget klogere på den, end noget som helst andet.

Jeg er selv vokset op under den kolde krig og atomtruslen. Og selv om en atomkrig var en teoretisk mulighed har jeg aldrig rigtig frygtet den. Måske, fordi jeg lærte at tænke som den tyske filosof Hans-Magnus Enzensberger engang påpegede: At skulle det gå så galt, så er det os alle sammen der bliver ofre for krigen. Og hvem skulle egentlig ønske det!?

Tom Lehrer – We will all go together when we go

 

 

 

Musikalsk inspiration nu om stunder

4. april 2022

Engang kunne man høre ny musik i radioen. Det var dengang, der var FM-radio og Danmarks Radio tog det nogenlunde alvorligt at orientere lyttere om, hvad der udkom på plade inden for alle genrer. Dernæst kunne man læse anmeldelser i de store aviser, og man kunne også gribe til udenlandske tidsskifter og deres omtaler.

I dag med internettet ser det ganske anderledes ud. Radioen har forlængst forladt den del af public service, aviserne anmelder stort set ikke mere (med enkelte undtagelser, f. eks. Klaus Lynggaard i Weekendavisen en gang imellem) og antallet af udenlandske musikmagasiner skrumper ind. Og så er der jo vort eget kommercielle Gaffa, der også leverer nogle kortfattede skud fra hoften. Men ellers!?

Så må man ty til internettets muligheder. Og ser man bort fra de gængse sider – Rolling Stone, Mojo, Uncut osv. – så kan man jo også lade sig inspirere af musikforbrugere. Jeg har allerede nævnt og fremhævet danske Trinelise Væring, der anbefaler musik flere steder, f. eks. på Spotify og på POV International. Og hun har en bred musiksmag og er ganske godt informeret om nyt. Hendes seneste indlæg kan læses her.

Selv holder jeg mest af de blogs og steder, hvor musikforbrugere anbefaler musik, de selv holder af, uden hensyn til, om det er ny musik eller musik, der ikke længere er i nyhedsstrømmen. Nogle gange får man rigtig gode tips fra den kant. Et eksempel er arkitekten og musiksamleren Brendon Snyder, der på Youtube kører flere serier af musikomtale, f. eks. hvad har modtaget med posten, hvad man kan finde i en bestemt butik eller plader fra hans imposante samling på omkring 11000 plader. Der er ikke tale om deciderede anmeldelser, men små ofte begejstrede omtaler af stort og småt. Og man løber ind i mange navne man ikke har hørt om. Du kan finde Brendons side her.

Et andet eksempel er Youtube-siden for pladebutikken m. m. Amoeba, hvor forskellige kunstnere får lov til at anbefale musik under overskriften What’s in my bag. Ideen er, at kunstnerne får lov til at gå rundt i den store butik og udvælge 5-10 plader, som de så omtaler. Og det er meget inspirerende. Siden finder du her.

Der er selvfølgelig mange andre sider. Og jeg vender måske tilbage til nogle af de (efter min mening) bedste af dem.

50: Z Z Top – Rio Grande Mud

4. april 2022

Texasbaserede Z Z Tops andet album Rio Grande Mud udkom på denne dag for 50 år siden. Og det nye var, at bandet nu begyndte selv at skrive sine sange. Ellers holdt de fast i de stil, de allerede havde skabt på debutpladen.

Francine