13. juli 2008 arkiv

Jack Nicholson – Five Easy Pieces

13. juli 2008

For nylig indkøbte jeg en af disse hersens tre-i-en-dvd-bokse, som man kan falde over fx i store velassorterede supermarkeder. Det var Listemagerens skyld, fordi han havde pralet af samme indkøb. Tre film med Jack Nicholson for ganske små penge. En af filmene er Bob Rafaelsons stilsikre “Five Easy Pieces” fra 1970, som jeg kan huske jeg så i Strandbio i Esbjerg. Dengang. Morten Piil – dagbladet Informations filmkritiker-nestor – pin-pointer Nicholsons kvalitet, når han skriver: “Det særlige ved Nicholson i Five Esay Pieces…er, at han forener det decideret uintellektuelle med det kunstnerisk forfinede”. Oliefeltsarbejderen Robert tvinges ved faderens død til at tage sin baggrund i en kultiveret fin familie op til revision – og dermed sit eget liv.
DR2 levede i går aftes op til sin rolle som DRs kulturelle alibi og viste filmen. Jeg håber du nåede at slå over i tide. Ellers kan den som sagt fås på dvd… Den er uomgængelig for enhver fan af Nicholson.

Noise Music X: Capt. Beefheart – Ice Cream For Crow

13. juli 2008

Livet er en tråd…

13. juli 2008

I går skrev jeg noget om vores rastløse og desorienterede individualistiske tidsalder. Og jeg opkastede den tanke, at interessen for det biologiske ophav og i videre forstand slægtens historie hænger sammen med den på mange måder historieforarmede, opsplittede verden, vi lever i. TV-udsendelser og magasin-artikler om grædende mennesker, der leder efter en mor, en far, en broder, en søster eller andet sælger som varmt hjemmebagt brød fra vor moders køkken.
I the Guardian kan man læse en tilsvarende, bevægende historie. Det er den fine engelske forfatter Ian McEwan, der fortæller om en broder, han ikke vidste han havde. I 2002 går Ian McEwan ind i en bar i nærheden af Oxford for at mødes med en broder, han ikke har kendt i tres år. Det var som at gå hen mod et spejl, skriver han. “Jeg blev ved med at kiggen over skulderen i hans retning i en halv forventning om at synet ville forsvinde igen. Det er foruroligende, så hurtigt to liv kan opsumeres. Vi snakkede sammen i to-tre timer. Det var interessant at opdage, hvad vi havde til fælles, som ikke blot kunne forklares med erfaring alene: en modvilje mod tobak, en tendens til at udvikle basal celle-carcinoma og den interessante kendsgerning, at i begge havde opholdt os på det samme hotel i Spanien i den forgangne sommer. Et gen for hotel-præference venter på en forklaring.”
En behjertet, fhv. officer i Frelsens Hær har sørget for, at mødet mellem de to brødre kommer i stand. Og har dermed løftet på låget for en familiehemmelighed, som forfatteren Ian McEwan gennem flere år har forsøgt at få indblik i, men som hovedpersonerne – Ians far og mor – tog med sig i graven. På nogle få sider skitserer McEwan en skæbnehistorie om, hvordan en voldsom katastrofe – den 2. Verdenskrig – griber ind i menneskers liv, fører til et barn uden for ægteskab og en tvungen, illegal bortadoption efterfulgt af en nærmest traumatisk, men ikke helt tavs, fortrængning af hændelsen. Fortællingen er i al sin koncentrerede form spændende som nogen kriminalroman. Selv om der kun er tale om et forord til en bog fortjener det at blive læst af mange. Som et fint eksempel på den søgen efter livets tråd, som er så fundamental i tidsånden.

Jens “Missil” Rohde skyder på politikerne

13. juli 2008

Regeringspartiet Venste bryster sig at hylde den indiviuelle (valg)frihed. Men i praksis retter de fleste Ventre-politikere sig efter far Fogh. Der er dog et par personer med Venstre-baggrund, der af og til gør sig ud til bens. Den iltre Søren Pind er en af dem. Birthe Rønn Hornbech er (var?) en anden. En tredje den detroniserede Radio TV2-chef, Jens Rohde, der også har det med at sige noget, der ikke falder i god jord i partitoppen. I dagens Politiken kan man læse, at han – efter at man i går kunne læse, at kulturminister Brian Mikkelsen de facto fyrede bestyrelsesmedlemmer i DR – retter skytset mod politikerne, sig selv inklusive. “Spørgsmålet er, om vi i den politiske beslutningsproces har gjort det godt nok. Det mener jeg ikke, vi har, og det bliver vi nødt til at lære
noget af”, siger Rohde. Kloge ord i juli. Og Rohde sætter kniven ind lige der, hvor det gør allermest ondt: den manglende økonomisk styring, som politikerne i al for lang tid så gennem fingre med. Kritikken rammer som en missil såvel den tidligere socialdemokratiske som den nuværende regering, der overtog ansvaret i 2001. Rohde peger også på den eneste handling, de ansvarsforflygtigende politikere kunne gribe til: økonomisk støtte til DR for at afbøde konsekvenserne af deres egen uduelighed. Desværre forsøger den glatte socialdemokrat Mogens Jensen af affærdige Rohdes kritik som “bagklogskab” og mener, at når nu DR overtog det projekt, som var en hjertesag for politikerne engang, så måtte de sidde med det fulde ansvar. Det er politiske håndvaskeri af første klasse. Hvis politikerne blot kan lægge ansvaret for et projekt fra sig ved at etablere en særskilt bestyrelse eller lignende, så er det jo forståeligt, at vi har alle de byggeskandaler i dette land…En tidligere omtalt rapport har dokumenteret at advarselslamperne omkring DR-økonomien har blinket så ofte, at der må have været tale om politisk blindhed for at overse problemerne på et tidligt tidspunkt.
Rohdes klare tale bør føre til en uvildig undersøgelse af politikernes reelle ansvar – og så bør man til den tid diskutere de økonomiske konsekvenser.