2. november 2020 arkiv

Jakob Hellman er tilbage – på plade

2. november 2020

Nej, det er ikke nogen selvfølge, at musikere skal udgive en stadig strøm af musik på plade eller som streaming. Vi er godt nok blevet vænnet til det af mange store navne, men det er ikke nogen selvfølge. Et smukt eksempel på dette er den svenske kunstner Jakob Hellman, der udsendte albummet …och store havet i 1989. Altså for godt og vel 30 år siden.

Og siden har han – ikke været glemt – men levet sit gode liv i Sverige. Indtil nu, hvor det forlyder, at et nyt album vil se dagens lys i starten af 2021.

Og der er god grund til at glæde sig. For Hellman er en ferm sangskriver, der – ikke uden grund – er blevet sat i (inspirativ) forbindelse med selveste Håkan Hellström, der jo er Sveriges svar på – ja – Kim Larsen eller Sebastian, i hvert fald en af vores brødrefolks musikalske kæledægger.

Og nyheden har fået mig til at rålytte til Hellmans debutalbum, der holder 100%. Det er solid sangskrivning, der ikke bærer sin tids vandmærker med særlig stor belastningsvægt.

Solid, charmerende, medrivende, forførende og meget mere.

 

Capac anbefaler: Søren Damm – Det bliver så tidligt sent

2. november 2020

Søren Damm har flere romaner på samvittigheden og har itonesat digteren Tom Kristensen på en tidligere plade. Men på Det bliver så tidligt sent er det Damms egne tekster, der er genstand for imusiksættelse.

Og man mærker fra første færd, fra først sang – titelsangen – at Damm er forfatter og komponist. Det litterære anslag viser sig i et ord- og billedvalg, der uden tvivl vil få visse såkaldte anmeldere og kritikere til at rynke på næsen og vrisse “litterært”. Men ikke her, og det skal ikke stå i vejen for en erkendelse af, at Søren Damm har noget på hjerte, som ikke kun handler om litterære aspirationer. Søren Damm vil fortælle noget om den virkelighed, han deler med alle os andre.

I den indledende titelsang handler det måske dybest set om livet og om det livtag, vi vælger at tage med det ‘satans’ liv:

Livet er alt for kort til at blive ved med at stille sig stridigt an;

Forsøge at være noget andet end en famlende og fejlende Mand

Tankemylderet masserer mildt min anmassende Melankoli.

Der er altid et Sted uden Sikkerhedsnet;

En Dør der lukker, når du bliver fundet for let.

Et Forsvindingspunkt.

Navneordene med (gammeldags) stort begyndelsesbogstav og tegnsætningen med både punktum og semikolon (!) står for Søren Damms regning. Og jeg tænker, at den lidt bedagede retskrivning fortæller os noget om Damms skismatiske tekster, der både bærer et element af nostalgi i sig , et uforløst opgør med samtiden og  en åbning mod fremtiden: “Hvor går vi hen?”. Som det hedder i den sang, “Soning”, der er udkommet som videosingle (eller hvad det nu hedder nutildags…).

Søren Damms tekster er som sæben i Ribjergs badeværelse. Ikke sådan at få greb om og fat i. De er konkrete, hverdagsagtige i deres tematik, men lader sig hverken – simpelthen – kategorisere som samfundskritik eller som -accept. De aftvinger med andre ord lytteren (og læseren af pladens tekstark) en  selvstændig tanke og en forholden sig.

Musikken på pladen kan beskrives som en slags moderne sanger-sangskriver-rock. Melodiske sange med en kant af rock. Musik og tekster, der nok især henvender sig til et moderne, modent publikum, der gerne vil have sat deres egen virkelighedsforståelse på prøve. Der er ingen tvivl om, at  Søren Damm sammen med sit hold af gode musikere har lavet en plade, der ikke sådan lader sig indfange i de forhåndenværende kategorier i moderne populærmusik. Et plade, der skiller sig ud. Og alene dette forhold gør den til noget særligt. Hermed anbefalet.

Søren Damm. Det bliver så tidligt sent. Producer: Jesper Andersen. Innersleeve Records. Udkom 30. 10.2020

 

 

 

Stig Møller – 75 år

2. november 2020

Den inkarnerede hippie, musikeren Stig Møller fylder 75 år i dag. Stort til lykke til Stig, der altid har stået for en let og munter gang på jorden.
Blackbeat, Les Rivals, Steppeulvene, Kajs Camping, Dødens Pølse, Skousen & Ingemann, Starfuckers og Flinkeskolen. Listen af bandsammenhænge Møller har været med i er lang, og dertil kommer hans lange solokarriere. For tiden optræder han vist mest sammen med Peter Ingemann og dyrker sin generations bedste sange.

Her er Stig i en optagelse fra det århusianske vandhul, Æsken i Anholtsgade i 1992 (tak til  Alrunen for optagelsen!)