19. november 2020 arkiv

25. Shaun the Sheep

19. november 2020

Et lidt specielt jubilæum. Det er 25 år siden animinationsfiguren Shaun the Sheep så dagens lys – i filmen A close shave. Figuren, der vist har fået det bøvede danske navn Frode Får, opstod som et såkaldt “Spin-off” til stop motion animationsserien om Wallace and Gromit (Walter og Trofast), der er skabt af Nick Park.

Såvel Wallace and Gromit som Shaun the Sheep er eksempler på, hvad den særlige kunstart, som stop motion animation er. En kunstart, der er meget gammel og bl.a.  blev dyrket meget bag jerntæppet. Og en kunstart, der efter min mening, kan noget, som moderne computeranimation ikke eller i hvert fald sjældent formårn nemlig – forkortet sagt – at besjæle figurerne. Computeranimation har ofte (igen min fordom) en tendens til at lade teknisk bravour skygge for indlevelse, besjæling, humoristisk sans og meget mere. Noget lignende gælder for computeriseringen af Walt Disneys univers. Anders And og Mikkel Mus bliver aldrig det samme i computerens digitalisering som de var, da de blev håndgjort.

Men tilbage til Shaun the  Sheep. Han dukker første gang op som central skikkelse i filmen A close shave, en grum fortælling om en robotdræberhund, en masse får, osteelskeren Walter og hans trofaste følgesvend Trofast, der må gå gennem en masse problemer, før han kan skabe en happy end. Filmen kan lige nu ses på tuben – se den her.

International mandedag

19. november 2020

Da jeg læste, at dagen i dag er International Men’s Day tænkte jeg straks – og med rette – at det var noget, der måtte komme fra Amerika, hvor man ynder at lave mærkedage – især når de kan give anledning til ekstra forbrugsudfoldelse. Grønne fredage, sorte torsdage, halloween osv. osv.

Næste tanke var: Hvad skal vi med en international mandedag? Som en bekendt af mig engang sagde, så har den nyere historie været en lang mandehistorie. En historie om mænds bedrifter og betydning for verdens gang – på godt og på ondt. Og der selvfølgelig også en politisk korrekt krølle på ideen om den internationale mandedag. En af bagmændene udtaler: “They are striving for gender equality and patiently attempt to remove the negative images and the stigma associated with men in our society”. Det handler ikke om at dyrke og prise mænd, men om kæmpe for kønsligestilling og imod negative billeder og fordomme om mænd. Velbekomme, siger jeg bare. Jeg tror, det siger meget om samfundet i dag, at man overhovedet kan få den idé at lave en international mandedag. Måske er det i virkeligheden udtryk for, at mændenes dominans, patriarkatet, omsider er ved at være fortid?! Hav en god mandedag.