17. juli 2022 arkiv

Anders Koppel – 75 år

17. juli 2022

Nok bedst kendt som en af stifterne af Savage Rose og Bazaar. Søn af komponisten Herman D. Koppel, broder til afdøde Thoms Koppel (også Savage Rose og ægtemand til Annissette) og fader til Maria, Benjamin og Sara. Klassisk uddannet, men valgte i midten af tresserne at kaste sig over orglet og beatmusikken. Har skrevet musik til film, teater m.v. og komponeret et hav af musikstykker. På det seneste har han spillet sammen med sønnen Benjamin i Koppel & søn.

Aftenlandet og Regnbuen

En Byrd fyldte 80: Roger McGuinn

17. juli 2022

Den 13. juli fyldte Roger McGuinn – forgrundsfigur, stifter og guitarist i The Byrds – firs år. Han blev født i Chicago og allerede som ganske ung blev han grebet af musikken. Især Elvis Presley fik hans interesse til at spire. Og som femtenårig lærte han at spille banjo og 12-strenget guitar – det instrument, der blev hans signatur siden hen.

Han spillede med Bobby Darin i dennes orkester frem til Darins sygdom og tilbagetrækning fra musikbranchen. Derefter fik han job som studiemusiker og som sangskriver i Bobby Darins forretning i den berømte Brill Building i New York, hvor han skrev sange til andre for 35 dollars om ugen.

Da Beatlemania kom til staterne blev Roger også grebet af den og synet af George Harrison, der spillede på en 12-strenget Rickenbacker i filmen A Hard Days Night fik ham til at investerer in netop sådan en. Og han begyndte at optræde med Beatles-sange og rockudgaver af folkesange, som var meget populære dengang. Det var via Beatles-feberen og folkrocken han kom i kontakt med Gene Clark, der delte denne interesse, og var med til at danne The Byrds. Det var i 1964.

The Byrds blev – første gang – opløst i 1973 og McGuinn fortsatte som solist og fik en meget omtalt samarbejde med Bob Dylan. Han fortsatte dog også med at arbejde sammen med sine gamle kolleger fra The Byrds og dannede i 1977 McGuinn, Clark & Hillman. Ellers indspillede han soloalbums og optrådte som solist på små og mellemstore spillesteder i USA. Fra 1995 har han drevet sit eget Folk Den-projekt, hvor han har fortolket elskede, gamle folkesange, som han har indspillet og publiceret fra en hjemmeside og på faste medier.

Byrds – Younger than Yesterday 

McGuinn, Clark & Hillman

Roger McGuinn – Bob Dylan