22. juli 2022 arkiv

50: Alfons Åberg

22. juli 2022

Det er i år halvtreds år siden, en af mine helte kom til verden. I 1972 udkom den første bog om Alfons Åberg – Godnat Alfons Åberg – af Gunilla Bergström. Historien om en lille dreng, der boede sammen med sin alene-far (ret usædvanligt dengang…) og sin usynlige fantasiven Svipper i en lejlighed et sted i Sverige. Siden er det blevet til 24 bøger med og om Alfons. Bøger, der alle handler om hverdagslivets små oplevelser og optrin og Alfons’ evne til at kommen igennem dem med sin egen barnlige fornuft, lidt humor og en hel del kritisk sans over for voksenverdenens absurditeter. Jeg har læst alle bøgerne og mere end en gang og er blevet en stor fan af Alfons, som jeg anser for at være et forbillede her i livet. Og som alle børn og voksne burde unde sig selv at stifte bekendtskab med.

Er du fej Alfons?

Dagens citat: om tressernes potheads

22. juli 2022

“Mick Jagger blev introduceret til pot af Paul McCartney, som blev indtroduceret til pot af Bob Dylan, som igen blev introduceret til pot af Al Aronowitz, som blev introduceret til pot af Allen Ginsberg, som blev introduceret til pot af nogle Puertoricanske sømænd på et bordel i New Orleans i 1945” [Barry Miles / Paul McCartney, Many Years from Now]

Barry Miles beskriver detaljeret i et stort kapitel (Avant-Garde London), hvordan Paul McCartney i sine unge år i London bliver en meget aktiv del af det avantgardistiske kunstnermiljø i byen – film, musik, teater, billedkunst m.m. – og hvordan det hele er flettet sammen og har rødder tilbage i tiden til fx the Beat Generation, Surrealismen og meget mere. Og i den forbindelse får han også beskrevet, hvordan stofferne – som jo er blevet gjort til et af tressernes kendetegn – også har en lang historik og overhovedet ikke blev  “opfundet” af beatmusikerne i tresserne. Næh, næh.

Jenny Wren