4. maj 2009 arkiv

Biblioteksfund: Grant-Lee Phillips “Virginia Creeper”

4. maj 2009

Det lokale folkebibliotek havde fyldt op i udsalgskassen efter en længere periode, hvor kun de sørgelige, slidte, usælgelige rester af mestendels døgnflue-musik havde stået og ventet på at blive kasseret af en nådig bibliotekar. Og der var et par særdeles interessante skiver. Først den amerikanske singer-songwriter og guitarist (m.m) Grant-Lee Phillips’ tredje album fra 2004 “Virginia Creeper”.
Den 45-årige Phillips har en fortid i Shiva Burlesque og i halvfemser-kult-orkesteret Grant-Lee Buffalo, der lavede fire fremragende album.
Grant-Lee forlod sidstenævnte band i 1999 og kastede sig over en solokarriere. Vist nok i skuffelse over, at bandets pladeselskab ikke var interesseret i at markedsføre gruppen. Hvor Grant-Lee Buffalo excellerede i americana-rock er Grant-Lee Phillips plader mere nedtonede og akustisk prægede. Og “Virginia Creeper”, der udkom på Cooking Vinyl, er næsten helt akustisk og viser Phillips fra en nærmest alternativ-country-side. Phillips har fået fornemme anmeldelser for sine soloplader og er blevet sammenlignet med både Bob Dylan og Neil Young. Selv om det selvfølgelig skal opfattes som en udmærkelse, så er det også lidt malplaceret, for Phillips har sin egen, helt personlige, stil med følsomt spil på den tolv-strengede akustiske guitar og nogle mørke, melankolske tekster. Anbefales alle med smag for god americana.

Digitale borgerrettigheder – og valg til EU

4. maj 2009

I denne blog er der skrevet meget om fildeling og musikdistribution på internettet, men ikke så meget om konflikten mellem kommercielle interesser i styring og regulering af internettet (fx i forbindelse med den famøse sag om Pirate Bay) og på den anden side: den enkelte EU-borgers rettigheder på nettet. Det ville være yderst uheldigt, hvis kampen om illegal downloading ville munde ud forringelser af borgernes digitale rettigheder, således om fx den franske lovgivning på området kunne tyde på. Derfor – læs Modpress’ indlæg om digitale borgerrettigheder og overvej nøje, hvem du vil stemme på ved det kommende valg, hvis internettets muligheder betyder noget for dig…

Moder Sol og klimaet

4. maj 2009

Bloggens læsere vil sikkert erindre, at nogle danske forskere for et par år siden skabte en vis furore i klimadebatten ved at fremhæve solens betydning for klimaændringerne. Og furoren blev hurtigt dæmpet, fordi teorien om solens betydning faldt i for god jord hos dem, der ikke ville anerkende den menneskeskabte forurenings indflydelse for den globale opvarmning. Men solteorien har fortsat rumlet lidt i baggrunden. Og det kan vel godt undre en lægmand, at man ikke – i det mindste – har villet tage tage teorien med i overvejelserne omkring klimasituationen. Det ene forhold (menneskeskabte ændringer) udelukker vel ikke det andet (solens betydning)? Eller hur?
Teorien om solpletter og -vindenes betydning har fået ny næring i den seneste tid, fordi forskerne har opdaget, at solen har været påfaldende inaktiv på netop de to punkter – i usædvanlig lang tid. I længere tid har man hverken kunnet konstatere solpletter eller -vinde på solen. Og det er første gang i et århundrede, at solen har været så “stille”.
Det er almenkendt viden, at solen har afgørende betydning for oceanernes bevægelse og atmosfæren – og dermed for hele klimaet på kloden. Men til forskel fra den menneskeskabte påvirkning, kan vi ikke stille noget om med solens. Måske er det en af forklaringerne på mediernes begrænsede interesse for disse forhold?

Støiberg og “opkvalificeringen”

4. maj 2009

I går aftes tonede fru beskæftigelsesminister Støiberg frem på skærmen iført pelskrave og skulle udtale sig om den voldsomt stigende arbejdsløshed – pt. omkring 80.000 heltidsledige. En arbejdsmarkedforsker fra ålborg konstaterede tørt, at “systemet” ikke var indrettet på at efteruddanne de mange, der sandsynligvis aldrig ville kunne vende tilbage til den brance, de kom fra. Og Inger kørte i rundkreds, medens hun repeterede, at regeringens sandelig havde gjort noget for at de ledige kunne opkvalificeres (fx at arbejdsgivere kunne få tilskud – hvilket jo nok skal hjælpe de fyrede… eller forlængelse af voksenlærlingeordningen) og var klar til at “justere på skruerne”, hvis det skulle være nødvendigt. Og så indføjede hun reflektorisk, at der sandelig stadigvæk var brug for social- og sundhedshjælpere, og der var plads på uddannelserne.

Men sagen er, at det nok ikke er tilstrækkeligt at stramme en skrue her eller der, når hele systemet stort set er indrettet på meningsløs aktivering i form at jobskrivningsøvelser… Der skal kroner på bordet. Systemet skal reformeres, og det kan ikke gå hurtigt nok, hvis ellers prognoserne for ledigheden holder. Det skal blive “spændende” at se, hvordan jorden begynder at brænde under fruens fødder, efterhånden som arbejdsløshedsspiralen drejer. Allerede nu ser det ud, som om fru Støiberg ikke rigtig ved, hvilket ben hun skal stå på.