22. maj 2009 arkiv

Clemens Forlag udgiver bog om gamle danske grammofonplader

22. maj 2009

Min veninde Gertrud har gjort mig opmærksom på, at forlaget Clemens – der hører til Clemens Antikvariat i århus – har udgivet et værk for samlere af gamle danske grammofonplader fra perioden 1958-1977. Bogen er – i følge oplysningerne på forlagets hjemmeside – både en guide for samlere og et stykke kulturhistorie for andre interesserede. Jeg vil vende tilbage til den, hvis jeg skulle være heldig at få fat i et eksemplar. Den er skrevet af Lars Rørbæk, koster 225 kr. og er den første i serien “Rarebookings’ Rare Records of Scandinavia”.

Klip ikke dit hår – Pretenders hos Jools…

22. maj 2009

Bare fordi man er blevet en voksen dame, så betyder det ikke, at man falder til patten. Vel? Don’t cut your Hair – Whatever you do!
Og Don’t Lose Faith in Me

Woody Allen vs. American Apparel

22. maj 2009

Sagen mellem Woody Allen og lingeri-firmaet American Apparel kom til at dreje sig om førstnævntes markedsværdi. I et tidligere indlæg skrev jeg afslutningsvis: “Sagen er altså en illustration af,
at det kapitalistiske marked i grunden ikke anerkender den enkeltes ret
til at ikke at ville sælge sig selv eller for den sags skyld andre
grundlovssikrede rettigheder. Det handler alene om køb/salg,
udbud/efterspørgsel og alle beskidte kneb gælder i profittens øjemed.
.” Nu er der indgået et forlig i sagen og underbukse-firmaet med det populære, lumre image, har måttet betale 5 millioner dollars til Allen for misbrugen af billedet af Woody som ortodoks jøde. 1-0 til anstændigheden.

Benno Ohnesorg

22. maj 2009

Det er mere end fyrre år siden, den unge, tyske student Benno Ohnesorg blev skudt ned i forbindelse med en demonstration i Berlin mod Shahen. Ohnesorg blev skudt i baghovedet på klos hold.

 

Politimanden, der skød, blev frikendt i to omgange. Omstændighederne omkring nedskydningen af den unge mand og myndighedernes behandling af sagen har siden været genstand for megen kritik og debat, men Ohnesorgs død blev en vigtig symbolsk hændelse, der var med til at legitimere studenterbevægelsens politiske arbejde og venstrefløjens kritik af det bestående. Pressefotoet af den døende Ohnesorg blev et mytologisk billede på linje med billeder af de nedskudte studenter i Ohio.

 


I dagens aviser kan man i dag læse, at den politimand, der skød Ohnesorg, var spion for DDRs forhadte Stasi. Der er ikke noget, der tyder på, at han skød Ohnesorg i sin egenskab af spion, men derimod i sin egenskab af vesttysk politimand. Imidlertid fortæller den historisk afsløring, der kommer efter frigivelse af papirer fra Stasi-arkivet, noget om, hvor kompliceret den politiske virkelighed var i Forbundsrepublikken efter nazitiden. Ikke alene lå den umiddelbare fortid, nazitiden, som en langt hen ubearbejdet, tungtvejende byrde på det unge, borgerlige demokrati, men samtidig skulle man håndtere og leve med en højspændt efterretningsrelation til DDR, hvor hundredvis af spioner havde deres virke i Forbundsrepublikken. Hvor meget myndighederne (og den vesttyske efterretningstjeneste) kendte til politimanden Kurras rolle som spion vides ikke, og måske får vi det aldrig at vide. Men frifindelsen af ham kunne måske tyde på, at myndigheder vidste mere, end der kom frem dengang…

 


Nyheden er et godt eksempel på, hvor vigtig en bestemt humanistisk faggruppes -  historikernes – arbejde er for vores forståelse af verdens gang – og dermed for vores forståelse af den tid, vi lever i. Når det store flertal af danske folketingspolitikere – i følge dagbladets Informations undersøgelse – ikke mener, at humanistisk forskning er noget at samle på (hvilket bl.a. ses på antallet af humanistiske forskningsstipendier etc.), så glemmer (fortrænger, fornægter…) de helt, at det, de humanistiske fag beskæftiger sig med, er selve det humane. Forståelse af det humane i alle dets aspekter: hvad det menneskelige er, menneskets bevæggrunde, historiens betydning som del af naturhistorien osv. Sætter vi en parantes om det humane i forskningens verden, afskærer vi os fra muligheden af at ændre verdens gang…
ps. illustrationen herover er hentet fra Flickr.

Ida – verdens ottende vidunder

22. maj 2009

Ida blev kun ni måneder gammel og døde for næsten 50 millioner år siden. Nu er hun så blevet mediedarling i den videnskabsjournalistiske del af medierne. Undersøgelser har nemlig afsløret, at Ida udgør en vigtig brik i det puslespil, der samler vores forståelse af mennesket og de højere primaters udvikling. Ida, der har fået navn efter den norske palæontolog Jørn Hurums datter, er det bedst bevarede primat-fossil, man kender til. Og undersøgelserne af hendes jordiske rester tyder på, at hun er den “missing link”, man har manglet for at forklare forbindelsen mellem to primatgrupper, vådnæseaberne og tørnæseaberne (de rigtige aber, som mennesket formodentlig er efterkommer af).
Interessant er det også, at publiceringen af forskningsresultaterne ikke som sædvanligt sker gennem de anerkendte tidsskrifter Nature eller Science, men i en BBC-produceret fjernsynsudsendelse. Med Ida som mediestjerne træder naturvidenskaben for alvor ind i billedmediernes årtusinde… Jeg har fundet historien i Die Zeit, hvor man kan se en fin billedkavalkade over temaet Ida.

Mere her: Revealing the Link  – BBC om Ida-fundet – og The New York Times