13. maj 2009 arkiv

Genhør: The Monkees – Head

13. maj 2009

Selv om The Monkees blev til som gruppe som resultat af nogle initiativrige musikkøbmænds ideer, forhindrede det ikke de involverede musikere i at få deres egne musikalske ideer og ambitioner. De kunstneriske aspirationer kom blandt andet til udtryk på gruppens sjette album, soundtracket til filmen Head fra 1968. Filmen, der var instrueret af selveste Bob Rafaelson og havde en vis Jack Nicolson som manusforfatter, er en pjattet, kulørt, psykedelisk-inspireret historie, der uden tvivl har taget ved lære af  The Beatles’ Help!, der var kommet kort tid forinden. Beatles var i det hele taget en tilbagevendende model for The Monkees.
Titlen på filmen og albummet var – meget tidstypisk – mangetydigt og gav anledning til mange fortolkninger – lige fra den nærliggende lighed med Beatles-filmen titel til mere frivole (giving head…).
Album-coveret var lavet af et metalisk materiale, så lytteren kunne se sit eget ansigt (hoved!) genspejle sig i overfladen. Nok så interessant er musikken på pladen, hvor indflydelsen fra den progressive rock-musik er tydelig. Selveste Frank Zappa, der i øvrigt har en lille rolle i filmen, fremhæves som den store inspirator. Og der er da også klare associationer til fx Zappas første soloalbum fra samme år, Lumpy Gravy. Som Lumpy Gravy består også Head af musiknumre, der er suppleret med fragmenter af tale, lyd og musik. Hverken film eller plade fik den markedsføring, de kunne have fortjent, men står. Pladen er siden blevet genudsendt på cd af Rhino Records.

HeadDandruff

Hadopi-loven vedtaget

13. maj 2009

Den kontroversielle franske HADOPI-lov, der giver myndighederne mulighed for at afbryde en internetforbindelse, hvis den tre gange er blevet brugt til ulovlig download/fildeling, er blevet vedtaget i den franske nationalforsamling med stemmerne 296-233. For at loven kan træde i kraft skal den også godkendes af senatet og præsident Nicolas Sarkozy. Men deres godkendelse forventes at være en formalitet. Det største problem er, at EU anser internetadgang som værende en fundamental menneskeret. Og man må forvente, at Frankrig vil blive genstand for en retsag i EU-regi. HADOPI-loven anfægter den fundamentale ret ved bl.a., at svække kravet om bevisbyrden, lige som den anklagede/dømte ikke har nogen mulighed for appel (det skulle da lige være EUs menneskeretsdomstol…). EU har allerede afvist et kompromisforslag fra den franske regering, så der er lagt i kakkelovnen.
Balladen om den famøse lov er ikke blevet mindre efter, at det er kommet frem, at en ansat i kulturministeriet er blevet fyret, fordi han – i en privat email – har skrevet en kritisk email om HADOPI-loven.
Den franske enegang i denne sag er vigtig, fordi den forstærker den fundamentale konflikt mellem borgerlige internetrettigheder og kommercielle interessers kamp mod illegal fildeling. HADOPI-loven er en éntydig partitagen for de kommercielle interesser. Man må forvente, at EU gør sagen til en principiel sag, for der er behov for klarhed om borgernes retssikkerhed, når det gælder internettet. EU må nu træde i karakter og sikre alle EU-borgeres fundamentale rettigheder på nettet.

John Lennon i New York

13. maj 2009

Til december er det hele 29 år siden, John Lennon blev skudt ned af en galning ved navn Mark Chapman i New York. Og i går åbnede en udstilling på Rock’n Roll Hall of Fame om Lennons tid i storbyen. En på mange måder turbulent tid, hvor han både måtte kæmpe for retten til at opholde sig i USA, ægteskabelige kriser, druk og til sidst nedskydningen uden for Dakota-bygningen. The Guardian bringer en fotoserie om udstillingen, hvor man bl.a. kan se det tøj, Lennon havde på, da han mødte sin skaber…


John Lennon Live in New York