12. juni 2008 arkiv

Arbejdsløsheden som økonomisk kategori

12. juni 2008

Vi har haft en kortvarig periode med såkaldt ‘historisk lav arbejdsløshed’ (vi tillader os lige at se bort fra bagateller som, hvordan arbejdsløshed defineres, og hvordan ledighedsprocenten udregnes…). Og hvis man var godtroende nok, så kunne man forledes til at tro, at beskæftigelsesminister Claus Hjorth Frederiksen var ved helt at afskaffe arbejdsløheden – for godt.

Men så kommer Nationalbankdirektør Nils Bernstein og river os ud af vores dagdrøm. Han ønsker, at ledigheden skal stige! Af hensyn til ‘balancen i økonomien’. Og det er meget upassende i en tid, hvor regeringen har reduceret store dele af socialpolitiken til arbejdsmarkedspolitik ud fra devisen, at arbejde er godt for snart sagt alt. Bernsteins utidige kommentar er et vidnesbyrd om, at ledighed primært er en økonomisk kategori, et økonomisk værktøj, i den kapitalistiske markedsøkonomi. Og ikke først og fremmest et social og kulturelt problem.
Man kan selvfølgelig godt forstå, at Claus Hjorth Frederiksen afviser Nationalbankdirektørens ønske, for hvis man således vil acceptere arbejdsløsheden som en nødvendig del af samfundsøkonomien, så nytter det vel ikke at blive ved med at forringe de lediges situation ud fra en illusion om, at ledigheden blot er et forbigående fænomen? Det ville jo være uanstændigt, ikke?! Og det er netop, hvad Frederiksen siger. Det er ‘dybt uanstændigt’ at ønske mere arbejdsløshed. Spørgsmålet er blot, om Frederiksens idealisme på dette område ikke kommer til kort over for de økonomiske realiteter – og at konsekvenserne kommer til at regne ned over dem, der uheldigvis er ledige, når krisen sætter ind?

TV2-skandalen ruller videre

12. juni 2008

Det Radikale Venstre har rejst det ganske fornuftige spørgsmål, om bestyrelsen for TV2 har passet sit arbejde godt nok, da den lod medieinstitutionen kaste sig ud i hovedløse projekter som TV2 Radio og påførte sig selv et underskud på omkring en halv milliard kroner. Som kulturordfører Simon Emil Ammitzbøll udtaler, så burde bestyrelsen ‘have sagt fra over for den tidligere direktions investeringer, der åbenbart har nærmet sig fantasteriets højder’. Det var der nok også andre almindelige mennesker, der tænkte, da mediekoncernen kastede sig ud i radio, hundeblad, forlag, 24 timers nyhedsformidling m.v. Derfor er det nærliggende at få foretaget en ‘uvildig undersøgelse’ af bestyrelsens og direktionens arbejde dengang. Som betingelse for et statslån.
Men – det vil den såkaldte kulturminister Brian Mikkelsen ikke være med til. Han udtaler, at ‘det vil være dybt uansvarligt over for TV2, for det vil få alvorlige konsekvenser. Man kan ikke lege med TV2’s eksistens på den måde. Vi giver TV2 likviditet, og det har ikke noget at gøre med, hvad der er sket tidligere. Undresøgelsen er mere bagudrettet”. Hvad er det egentlig manden siger? At TV2 skal have penge tilført – no matter what!? At uansvarlig og hovedløs mediepolitik ikke skal have konsekvenser for foretagendet!?
Hvad nu, hvis samme konsekvensløse logik skulle overføres på DR, hvis problemer – med Ammitzbølls formulering – ‘er det rene vand ved side af’ TV2s? Kultur-Brians udsagn afslører klart, at TV2 er et prestigeprojekt for den borgerlige regering – og derfor er det i orden, at lade talentløsheden råde og skattekronerne rulle ned i et stort gabende hul – medens public-service-institutionen DR må stramme ballerne, stramme livremmen livstruende ind og ellers sejle sin egen sø… Som Radiserne plejer at sige: Jeg græmmes.

Rockmytologi: Bob Dylan og motorcykelulykken

12. juni 2008

Rocken har sine myter, og mytemaskinen kører stadig. En af de begivenheder, der har været omgærdet af mytologiske tåger er Bob Dylans famøse motorcykelulykke i hjemegnen Woodstock den 29. juli 1966. Ret meget mere har man ikke fået at vide om hændelsen. Men den har fået en stor betydning i fortolkningen af mandens musikalske udvikling. Dylanologer taler om et før og et efter The Bob Dylan Motor Crash. I Politiken kan man så læse, at en hollandsk forfatter ved navn Jan Cremer mener at vide, at Dylan slet ikke oplevede nogen motorcykelulykke. I sin selvbiografi fortæller Cremer, at han mødte Dylan i 1966, og Dylan fortalte ham, at han var indlagt til behandling for narkomisbrug. Oplysningen har vakt opsigt i Dylan-kredse, der ikke vil tro på Cremer. Er det rigtig? Hvem ved. Mytemaskinen kører videre. Og Dylan holder nok som sædvanlig kæft, når det drejer sig om sit privatliv.

Bob Dylan – It’s All Over Now, Baby Blue (Live 1965)

Aimee Mann – live

12. juni 2008

Sangerinden, sangskriveren og musikeren Aimee Mann har været på banen i næsten tre årtier. Først var hun med i punk-bandet With The Young Snakes, så i kult-fænomenet ‘Til Tuesday og siden 1993 har hun været solo og har udsendt en lille udsøgt række – seks styk – album. Senest er kommet albummet med den umulige titel @#%&*! Smilers. Et meget iørefaldende nummer herfra er Freeway: