9. april 2009 arkiv

Påskeøllen – Happy Easter

9. april 2009


Efter tre arbejdsdage på mellem 10 og 12 timer (plus transport), så kan der være god grund til at genoptage ølsmagningen. Og da jeg på blanke natten med adrenalinen løbende rundt i kroppen ikke fandt de belejligt at gå til ro, satte jeg mig ned og åbnede en Happy Easter fra Gourmet-bryggeriet.
Firmaet skriver selv om sin øl: “Happy Easter (6,0 %)
Happy Easter er et smukt mørkgyldent påskebryg med en imponerende fyldig, råhvid skumkrone. Den dufter fyldigt af spæde forårsurter og mørk karamel og har tydelige toner af rug med en gennemgående friskhed i baggrunden. Happy Easter har en fantastisk fyldig smag, når man tænker på den relativt lave alkoholprocent. Der er en klar overvægt af rug og karamelnoter i smagen. Der fornemmes en diskret, balanceret bitterhed, som ikke trækker nogen nævneværdig efterbitterhed. Mundfølelsen er lød, cremet, let syrlig og helt igennem forfriskende.
Happy Easter er en øl, der smager af påske. Den passer perfekt til den danske påskefrokost med samspillet mellem rugmalten og rugbrødet med sild og løgringe. De tydelige karamelnoter har en god harmoni med det braiserede lam, og humlen går fint i spænd med forårsurter og grøntsager.
I 2006 blev Happy Easter ved blindsmagning kåret af de danske aviser til det bedste påskebryg.”. Ja, ja. I hvert fald en behagelig, velsmagende, fyldig øl (6%), som man sagtens kan tilbringe en god stund sammen med og lige så stille falde ned på jorden, hvor man hører til…

Obskurt genhør: “Foreningen til livets bevarelse”

9. april 2009

Foreningen til Livets Beskyttelse - Foreningen til Livets Beskyttelse

Som læserne af denne blog vil have bemærket, så har jeg haft megen fornøjelse af at læse i Jens Jørgen Gjedsteds bog om dansk rock fra 1956-1985. Men ikke alt er med – selvfølgelig. Blandt andet kom jeg i tanke om et kuriøst foretagende fra de tidlige halvfjerdsere, “Foreningen til livets bevarelse”, som jeg også har hørt i en af DRs beat-programmer. Måske hos Hans Otto Bisgård.
Gruppen – eller måske bedre projektet – bestod af Susanne Hammilton (sang, guitar og jødeharpe), Gorm Larsen (guitar, saksofon, fløjte og “sandaler”), Christian Riisgård Thomsen (klaver, violin og mundharpe), Malthe Enevold Iversen (sang og guitar), Erik Andersen (bas), Thomas Johansen (slagtøj) og “alle vennerne”. I efteråret 1971 indspillede projektet sin (vist nok) eneste plade på det legendariske pladeselskab Spectator Records. Produceren var Søren Bornefelt.
Teksterne og musikken blev for størstedelen til i indspilningsstudiet. De fleste tekster er lavet af Hammilton.
Det er også Susanne Hammiltons pigede stemme, der præger pladen. Musikken er folkemusik-inspireret, luftig og drømmerisk hippie-musik. Teksterne er lidt banale, flippede, småfilosofiske skitser, der ikke altid falder i hak med musikken. Man gjorde en dyd ud af at være utjekket.
Pladen er en sjov og fin dokumentation af en bestemt type improvisatorisk, eksperimenterende musik, der opstod i de mere hippie-flippede miljøer i tresserne og de tidlige halvfjerdsere. Der er sådan en em af Thy-lejr omkring musikken!

En sådan plade kunne sikkert slet ikke laves nu i dag. Den ville jo ikke sælge en meter…
PS. Jeg har lige set den på en internetside til den nette pris af 3000 kroner…

Fildeling – den franske Hadopi-lov

9. april 2009

Medens piratsiden Pirate Bay står på anklagebænken i Sverige, og svenskerne har indført den såkaldte IPRED-lov, ventes det franske parlament i dag, skærtorsdag, at gennemføre en drastisk og omstridt lovgivning til bekæmpelse af ulovlig fildeling. Loven har fået navnet Hadopi, som er en forkortelse for “Haute Autorité pour la diffusion des oeuvres et la protection des droits sur Internet” (Øverste myndighed for spredning af værker og beskyttelse af rettigheder på internettet”).

Med loven – hvis den altså vedtages – indføres en såkaldt three-strike-model, hvor synderen – fildeleren – først får en skriftlig advarsel, dernæst en anbefalet skriftlig advarsel og til sidst bliver koblet af internettet i op til et år. Loven forventes at blive skærpet i forhold til det oprindelig udkast, hvor fildeleren i udelukkelsesperioden slap for at betale for sit internetabonnement. For at friholde internetudbyderen økonomisk i “pausen”, skal den formastelige fildeler betale det abonnement, han eller hun altså ikke kan bruge.

En engelsk ekspert anslår, at omkring 1000 franske internetbrugere vil blive udelukket om dagen, hvis loven træder i kraft. Også trådløse netværk – fx restauranter, universiteter, skoler osv. – omfattes af loven og tvinges til at indføre, hvad der kaldes “tekniske spærringer” over for adgang til ulovligt copyright-beskyttet materiale.


Lovforslaget er allerede blevet mødt med massive protester i Frankrig. Blandt andet, fordi den anfægter fundamentale retssikkerhedsprincipper, fx den, at en anklaget er uskyldig, indtil det modsatte er bevist. Og i mange fildelingssager har netop spørgsmålet om bevisets stilling været centralt. Blandt andet i Danmark og Sverige. Loven er også blevet kritiseret, fordi modstanderne – blandt andet i det store Socialistparti – mener, at den vil hæmme den tekniske udvikling af internettet.


Nok så interessant med hensyn til internettets fremtid er det, at selveste EU-Parlamentet i en nylig rapport blankt har afvist brugen af internet-blokering som sanktionsmiddel. EU-Parlamentet mener, at hverken regeringer eller private bør kunne berøve en borger adgangen til nettet. Og sammenligner tanken med tidligere tiders forsøg på at censurere tanke- og talefrihed. Hvis loven vedtages kan man se frem til en konflikt mellem EU og Frankrig. En konflikt af vital betydning for internettets juridiske og teknologiske fremtid.

The Beatles – genudgivet

9. april 2009

Egentlig er det lidt mærkeligt, at der først nu udkommer en gennemgribende digitaliseret udgave af The Beatles’ album. Men bedre sent end aldrig, som man siger. Medens den meget omtalte download-udgave af Beatles-sangene endnu lader vente på sig, så kommer gruppens tolv album og EP’en “Magical Mystery Tour” den 9. September.
Hver cd vil indeholde nye noter og sjældne fotos m.m. Lige som det første oplag vil indeholde film om pladeoptagelserne. Endvidere kommer der to bokssæt med samlinger af cd’erne. Også de to Past Masters-udgivelser med sjældne optagelser – fx gruppens tyske indspilninger – udkommer digitalt remasteret på en cd. Hele moletjavsen udsendes også i en mono-udgave… Så der er nok for en gammel Beatle-fan at bruge de surt sammenskrabede småpenge på til efteråret.

Apropos 45 RPM-jubilæet

9. april 2009

via

I øvrigt er det Record Store Day den 18. april.