1. maj 2022 arkiv

Glædelig første maj

1. maj 2022

Internationale – i den originale franske version

 

Røde Mor – Lad hammer og segl lyse

Bente Hansen er død – 82 år

1. maj 2022

Endnu en af 68-erne er død. Bente Hansen er død i en alder af 82 år efter længere tids sygdom. Og dermed er endnu en markant stemme fra den danske venstrefløj i tresserne og halvfjerdserne forstummet. Endnu en ledestjerne og et eksempel for mange er forsvundet.

Bente Hansen blev tidligt i tresserne grebet af politisk arbejde og blev først medlem af Socialistisk Folkeparti, men da hun syntes, partiet var præget af et “gammelmandsvælde” var hun med til at grundlægge Venstresocialisterne, som hun dog – af tekniske årsager – ikke nåede at blive medlem af.

Hendes største politiske indsats lå dog også uden for parlamentet – det man den gang kaldte udenomsparlamentarisk. Hun var en markant stemme i ungdomsoprøret, blev redaktør for den udogmatiske venstrefløjs førende tidsskrift Politisk Revy og senere også chefredaktør i to år for dagbladet Information, der dengang var samme venstrefløjs foretrukne avis.

Som Hanne Dam skriver i sin nekrolog i Information så var Bente Hansen “helt færdig med at lefle, undskylde og servere »te til revolutionen«”, men ukuelig politisk aktiv var Bente Hansen især i 1960’erne og 70’erne – og hendes mærkesager var socialismen og kvindesagen. Det sidste helt konkret, da hun som chefredaktør på Information mødte megen modstand fra de mandlige journalister. Og hun var en af de første deltagere på den legendariske Femølejr for kvinder.

I årene efter Information var hun til stadighed aktiv i det politiske og det kulturpolitiske. Hun skrev flere bøger, blandt andet en læseværdig selvbiografi, og hun deltog aktivt i tidens debatter. I de sidste par årtier af sit liv blev hun også optaget af kristendom og tro og blev nærmest, hvad nogen har kaldt  “kristen socialist” – men stadigvæk socialist til benet.