11. maj 2022 arkiv

Åh, at cykle

11. maj 2022

Når man er nået til års, som jeg er, så skal man sørge for at bevæge sig lidt (jeg bryder mig ikke om verbet  ‘ at motionere’). Af hensyn til helbredet og ens almene velbefindende. Derfor er jeg begyndt at cykle mere end jeg har gjort længe. Jeg går flere ture om dagen og aftenene med min ven hunden, men det forslår ikke, når jeg skal have lidt ekstra. Derfor cyklen.

Min cykel – eller rettere: min favoritcykel (for jeg har faktisk fire: Dels en Raleigh Club, som jeg har overtaget efter min svigerfar, dels to stk. Kildemoes med tre gear, begge fra dødsboer) – købte jeg i 1980. Det er en Raleigh Turist, en stor sort, 25 kilo tung, cykel af stål. Den har tjent mig godt gennem årene. I begyndelsen brugte jeg den blandt andet til at fragte min søn til og fra børnehaven, der lå i midtbyen, og når jeg skulle til svømning, ligeledes i midtbyen, om aftenen. Men de senere år er den kun blevet luftet i ny og næ.

Men beslutningen om at cykle mere – cykle, når jeg skal købe ind, og gøre ærinder i lokalområdet især – fik mig til at overveje at købe en splinterny cykel. Men efter at have tænkt over det, så valgte jeg at renovere den gamle. Dels koster en ny af samme slags ca. 8000 kr., dels fejler den gamle havelåge ikke noget, men skulle blot opgraderes lidt. Den havde undervejs mistet sit gear, så jeg fik sat et nyt tre-gear på. Og så fik jeg monteret et rigtigt lad foran styret, så jeg kan have varer både foran og bagpå. Det kostede selvfølgelig en del penge, men var dem alle sammen værd, så nu triller jeg lystigt rundt i den lokale landsby. Genvunden cykelglæde, gratisk bevægelse og veltilpashed.

Queen – Bicycle Race

Forsvarsforbeholdet og en onsdag aften i maj

11. maj 2022

Hvor demokratisk er det lige at sende et kompliceret spørgsmål om det danske forsvarsforbehold til afstemning med kun 3-4 måneders varsel? Hvordan skulle man, som landet nu ligger, kunne gennemføre en folkelig debat på en historisk baggrund med så kort varsel? Nej, det kan man ikke, og det sker heller ikke. I dag kom det frem, at en stor del af ungdommen ikke aner, hvor de skal sætte deres kryds. Og det er forståeligt nok. De var der ikke, da emnet først var på tapetet, og de bliver ladt i stikken nu – af politikerne og medierne. Se nu bare i aften, hvor DR i ramme alvor mener at kunne behandle spørgsmålet med en partilederdebat i 1½ time fra Krigsmuseet (!) i København. En debat mellem partier, der for størstedelens vedkommende allerede har lagt sig fast på et “ja” til afskaffelsen af forsvarsforbeholdet. Hvor seriøst er det lige?

En ting er, at ingen journalist åbenbart har lyst til at grave i det forhold, at socialdemokraterne med Mette Frederiksen i spidsen pludselig – foranlediget af tildragelserne i Ukraine – springer ud som militaristisk parti og i den forbindelse vil formøble 18 milliarder kroner på militært udstyr og afskaffe forsvarsforbeholdet. Hvorfor dette markante skift i politiken? Skyldes det alene den såkaldte krig i Ukraine? Eller er der mon andre forklaringer, vi ikke kan se med det blotte øje? Og hvordan kan det gå til, at også Socialistisk Folkeparti hopper på den vogn – det fhv. anti-militaristiske og EU-skeptiske parti? Det er en ting. Noget andet er, at en partilederdebat (eller flere) jo aldrig vil kunne erstatte en rigtig, seriøs belysning af forsvarsforbeholdets historie og begrundelse. Væk er debatten om danskernes lunke forhold til EU. Væk er danskernes skepsis over for oprustning og militarisme.

Og hvad stiller man så op sådan en onsdag aften? Jo da, hvis man overhovedet vil bruge tid foran skærmen, så finder man en film. Det kunne være en af DRs gemte filmdokumentarer (i DRs arkiv -for dem der abonnerer der) eller det kunne være en film fra bibliotekernes Filmstriben, der også har musikfilm og meget andet godt (hvis man da ikke abonnerer på en af de store streamingtjenester).