4. maj 2022 arkiv

4. maj

4. maj 2022

Frihedsbudskabet fra London BBC

Bill Haley and his Comets

4. maj 2022
“Bill Haley er det unge kanonskud, der sammen med sine “Comets” så ganske har domineret det amerikanske plademarked de sidste måneder med en enkelt plade. Nu er den på dansk jord, og titlerne er “Rock Around The Clock” og “Thirteen Women”. A-siden, der går i et hæsblæsende tempo vil rive alt og alle med sig. Holder Bill Haley, hvad han lover her, bliver han et langvarigt bekendtskab.”
Otto Leisner, 1955
[Lånt fra Henrik Schmidt-Sivertsens Facebookside]
Nej, Bill Haley og kometerne er ikke glemt. Og ikke mindst brugen af “Rock around the Clock” i filmen Blackboard Jungle i 1955 var med til at tænde rock-and-roll-ilden i mange unge mennesker i Storbritannien og andre steder i Europa. Og sangen er siden blevet en slags varemærkesang for rock and roll som bruges i tide og utide, når emnet dukker op.
Men “Rock around the Clock” var ikke Haley første singleudspil og heller ikke hans første hit. Så tidligt som 1952 udkom “Stop beating around the mulberry bush” (/”Real Rock Drive”), der kom ind på R&B-listen. Så kom “Crazy man crazy“/”Whatcha gonna do”, der nåede en 12. plads på singlelisten i USA, efterfulgt af “Fractured“/”Pat a cake” (24.plads), “Live it up” / “Fare well, so long, good bye” (25. plads], “I‘ll be true”/ “Ten little indians”, “Yes indeed” /”Real Rock Drive”, “Chattenooga choo choo“/ “Straight jacket” (alle uden placering) og så “Rock around the Clock”, der blev nr. 1.  Alt sammen indspillet og udsendt i løbet af godt og vel et årstid.
Greatest Hits