31. maj 2022 arkiv

Capac anbefaler: Maria Elizabeth – Prins

31. maj 2022

I 2013 havde jeg fornøjelsen af at anbefale Maria Elizabeths andet, dansksprogede album Se med hjertet og i 2018 hendes engelsksprogede Circle the Woods. Og jeg fremhævede Marias styrke, der lå i meningsfulde, enkle tekster, en fin, feminin stemme og nogle popsøde sange.

Og det er da også disse kvaliteter, man som lytter møder på Maria Elizabeths nye album, der bærer den korte titel Prins. Denne gang er teksterne af en ganske særlig art, idet kunstneren har indgået et samarbejde med forfatteren Ib Michael og har transformeret dennes roman Prins (1997) til en række sange. Resultatet er blevet en slags hybrid mellem en popplade og en e-bog, idet forfatterens stemme undervejs dukker op som oplæser. I Michaels roman har Elizabeth fundet både et tema – den grænseløse kærlighed, der rækker ud over dødens horisont – og en sproglig, lyrisk musikalitet, det var oplagt at omsætte til sange. Og sådan er det blevet.

Teksten får selvsagt en central placering, og det afspejler sig også på den måde, at musikkens arrangementer har en næsten nødtørftig, sparsommelig karakter, hvor antallet af instrumenter er begrænset til et absolut minimalt nødvendighed. Fx finder man i den første sang “Hun stammer fra de) dybe fjorde” ud over stemmerne, en ukulele, en cello, piano og bas. Og begrænsningen eller sparsommeligheden kommer teksterne til gode. De står klart i lydbilledet, og man behøver ikke – hvilket er tilfældet for mig – at kende Michaels roman for at få udbytte af sangenes tekstunivers.

Prins adskiller sig nok en anelse fra de to andre plader ved ikke at besidde helt den samme oplagte, direkte popkarakter. Her er der indgået et kompromis med litteraturens anvorstyngde, og det er mundet ud i et album, der nok appellerer til pophovedet blandt lytterne, men også til dem, der elsker en læseværdig roman og måske er forvænt med at lytte til romaner i audioformatet. Så der er chance for, at Maria Elizabeths nye plade når ud til en ny lyttergruppe. Det må man håbe, for det er et spændende og anderledes projekt Maria Elizabeth har kastet sig over denne gang – og det fortjener at få mange lyttere. Hermed anbefalet.

Maria Elizabeth. Prins. Produceret af: Maria Elizabeth. Gateway Music. Er udkommet.

En Engel

Penina: Da Paul McCartney gav en sang væk i Portugal

31. maj 2022

Jeg læser langsomt Barry Miles biografi om vennen Paul McCartney. Indtil videre forekommer den at være solid, forstået på den måde, at Miles holder sig til de tørre facts – fx om byen Liverpools udvikling i årene op til Paul McCartneys fødsel og barndomsår – og til lange citater fra hestens egen mund. Biografien er – mig bekendt – ikke på nogen måde autoriseret, men forekommer alligevel – til forskel fra mange andre – at være nogenlunde troværdig. Og det er dog noget.

Og så falder jeg over en af disse hersens anekdoter, som fænomenet Beatles er fuld af og som ikke nødvendigvis behøver at komme med i nogen biografi, men som på den anden side godt kan indeholde et lille glimt af information eller endog sandhed. Det drejer sig om dengang i 1968, hvor Paul McCartney faldt i snak med nogle portugisiske musikere på en bar og endte med at improvisere en lille sang til dem. Et lille billede på mandens kreativitet og generøsitet. Gør med den sang, hvad I vil – underforstået: Der er meget mere, hvor den kom fra.

Penina

Det bliver jo nok et ja – til afskaffelsen af forsvarsforbeholdet

31. maj 2022

I dagens nyhedsstrøm kan vi læse, at EUs udenrigschef Joseph Borell på et ekstraordinært topmøde med regeringschefer af medlemslandene slår til lyd for, at EU skal være en militærmagt og derfor også bruge flere penge på militær. Så kan vi jo lige tage den tanke med i stemmeboksen i morgen.

Og alt peger jo på, at det bliver et ja til afskaffelsen af forsvarsforbeholdet. Magteliten i Danmark – med socialdemokraten Frederiksen i spidsen – har igen og igen varmt talt for, at forsvarsforbeholdet skal væk, så Danmark kan være med til at beslutte, hvilke militære opgaver EU skal løse i fælleskab. Og de store medier – med fjernsynsstationerne DR og TV2 i spidsen – har sunget med på den melodi, og det har ligget mellem linjerne og i luften, at den eneste fornuftige og mulige beslutning er at afskaffe det forbehold. Og oven over det hele lyser konflikten i Ukraine, der – i hvert fald tilsyneladende – har fået mange politikere i Vesteuropa til at ændre holdning til EUs militære samarbejde. Og Finlands og Sveriges kommende Nato-medlemskab er blot endnu et luftigt argument for mere militarisme.

Dertil skal så lægges, at en stor del af vælgerbefolkningen ikke aner, hvad de skal stemme. Typisk unge generationer, der ikke har skyggen af erindring om hele debatten om Danmarks forhold til det europæiske samerbejde og derfor heller ikke har skullet tage stilling til hverken EF eller unionen, men er vokset om med den europæiske union som en realitet.  Spørgsmål om, hvad vi vil med det europæiske samarbejde, om det skal omhandle militær, politik osv., ja det dukker jo ikke op af sig selv, når man ikke har historiken med. Og mange er sikkert blevet bløde i knæene og svage i koderne over at se, at et demokratisk land på kanten af EU, Ukraine, er blevet offer for et brutalt imperialistisk overfald fra Rusland, og har følt, at det nok klogest af stå sammen med de andre europæiske lande og være klar til at gribe til våben, hvis russerne skulle komme.

Uanset, hvad resultatet bliver i morgen – og jeg tror, det bliver et ja desværre, så er der god grund til at spørge om, hvor demokratisk denne afstemningsproces har været!? Er det i orden, at man – regeringen og en folketingsmajoritet – afsætter sølle tre måneder til at debattere forsvarsforheholdets betydning? Er det tilstrækkeligt til at få en grundig diskussion af forbeholdets betydning!? Vi må også spørge: Er det i orden, at der har været ført en kampagne, der overtydeligt har talt for en afskaffelse af forbeholdet og hvor de store medier har været i ja-kampagnens vold, og hvor kritikere og modstandere kun har fået sparsom plads?!

Jo, der er nok at tænke over, fortvivles over. Rigtig god valgdag til alle.