3. september 2008 arkiv

Noget om klassekvotienter…

3. september 2008

Frøkenen er modstræbende begyndt på gymnasiet. Det er svært både at være i pubertetens vildrede og så holde fast i noget, der kunne ligne en fremtid. Lettere bliver det ikke af, at man pludselig har 28 nye kammerater. Det er mange. For den enkelte student og for lærerne. Hvordan mon bedrive undervisningsdifferentiering med så mange? Men hun er såmæn heldig, pigebarnet, for i andre dele af landet er kvotienten højere. Helt oppe på 33-35, har jeg hørt. Derfor er det da glædeligt at læse, at socialdemokraten Christine Antorini vil have lavet et loft over klassekvotientens størrelse. ‘Vi er nødt til at lave et loft. Ellers vil vi se et øget frafald og færre unge, der gennemfører en ungdomsuddannelse’, argumenterer Antorini. Og det er da også et relevant argument, idet begge problemer er regeringens problemer. Den vil både reducere frafaldet på uddannelserne og – inden 2015 – have mere end 90% af en ungdomsårgang igennem en ungdomsuddannelse.
Antorini vil derfor have Bertel Haarder i samråd, som det hedder på Christiansborgsk.
Men spørgsmålet er, om man bare kan lave et loft uden samtidig at se på de økonomiske realiteter. For ikke længe siden fik gymnasierne indført det såkaldte taxametersystem, der indebærer en aflønning efter gennemførelsesgraden. Jo flere studenter, der kommer gennem de tre år, jo flere penge i kassen. Og omvendt… Derfor giver det god mening, når gymnasierne forsøger at gardere sig økonomisk ved at tage rigeligt med studenter ind. Fordi man altid må kalkulere med et vist frafald. 10% er ikke unormalt. Hvis man sætter et loft over klassekvotienten risikerer man at forringe gymnasiernes økonomi – og kommer dermed til at forringe uddannelsen. Hvilket så igen kan betyde yderlige frafald og så videre… Follow the Money, Antorini. Det var bare det, jeg ville sige.

Country-legenden Jerry Reed er død, 71

3. september 2008

En alvorlig lungelidelse har sat en stopper for skuespilleren og countrymusikeren Jerry Reeds liv. Ud over dusinvis af countryhits op gennem tresserne, halvfjerdserne og firserne (numre som: When You’re Hot, You’re Hot,” “Lord, Mr. Ford” og “She Got the Goldmine (I Got the Shaft)” ) var Reed en populær skuespiller i den lette ende af spektret. Han fik fx succes som Burt Reynolds partner i Smokey and the Bandit og for sin rolle i The Waterboy (1988), der havde den – efter min mening – ulidelige Adam Sandler i hovedrollen. Sammen med en anden legende, guitaristen Chet Akkins, modtog Reed hele to Grammys i kategorien Bedste Instrumentale Country Performance med de to albums “Me and Jerry” (1971) og “Sneakin’ Around” (1993). Reed blev anerkendt for sin helt egen fingerpickingteknik, som han kaldte The Claw. Reed arbejde også sammen med Elvis Presley, som han skrev Guitar Man til og leverede guitarlyden til. Hvil i fred.

Mere mp3 fra Paul Westerberg

3. september 2008

Ex-Replacement-sangskriveren Paul Westerberg fortsætter med sine alternative udgivelsesprojekter. Først udsendte han 49:00, der kunne købes for en slik. Men kort tid efter udsendelse blev den trukket tilbage – vist på grund af nogle copyright-problemer i forbindelse med udgivelsens afsluttende medley…
På nettet har fans undret sig over, at udgivelsen hed 49:00 med faktisk havde en spilletid, der var ca. fem minutter kortere. En forklaring kom, da Westerberg kort efter at 49:00 var trukket tilbage udsendte 5:05 (læg selv sammen!). Noget kunne tyde på, at Westerberg drev gæk med pladebranche og publikum…
Nu har Westerberg så også udsendt 3oclockreep, der ligner 49:00-projektet, idet der er tale om en samling sange i en cirka 20 minutter lang mp3-fil. Og prisen er godt og vel kr. 20. Nuvel, noget tyder på, at den gode Westerberg har forstået, at musikdistributionen er inde i en brydningstid, hvor nye veje skal findes. Men, vigtigst af alt, så er der tale om herligt svingende poprock med reminiscenser af gode gamle Replacements og meget andet…

John Phillips’ “glemte” album

3. september 2008

I rockmusikkens mytologi er der mange “sorte” albums og “glemte” albums. Albums, der enten ikke blev til noget, forsvandt i arkiverne eller på anden måde leverede stoft til musikelskernes mytologier. Et eksempel er afdøde John Phillips album “Pussycat“, der nu ser dagens lys, mange år efter den blev indspillet. John Phillips, der var ankermand i Mamas and Papas havde en knap så succesfuld solokarriere efter at firkløveret gik i opløsning indspillede i årene 1976 og 1977 en samling sange, der blev produceret af Mick Jagger og Keith Richard. Som backing havde Phillips medlemmer af Stones, fx Mick Taylor, og fra Traffic. Det var planen, at pladen skulle udkomme som den første udgivelse på Stones’ nye plademærke Rolling Stones Records. Men af en eller anden grund på optagelser sat på reolen og blev først fundet igen i 2003. Nu udgives de så i det originale mix. Der er tilføjet noget ekstramateriale med musik, som Phillips indspillede til filmen The Man Who Fell To Earth (der som bekendt havde David Bowie i hovedrollen).
Man kan høre noget fra pladen her.