5. oktober 2008 arkiv

1968: Fairport Convention debuterer

5. oktober 2008

1968 var også året, hvor Judy Dyble, Ian MacDonald, Richard Thompson, Simon Nicol, Ashley “Tyger” Hutchings og Sean Frater debuterede under navnet Fairport Convention med et album med samme fyndige titel. En folk-rock-debut med streg under rock. Senere bevægede gruppen sig i retning af en folk-rock med streg under folk. Albummet var det eneste, hvor sangerinden Judy Dyble var med. Hun blev hurtigt erstattet af Sandy Denny. Ud over sange fra især Richard Thompson fortolkede Fairport Convention sange af Joni Mitchell (fx Chelsea Morning) og Bob Dylan (og på cd-genudgivelsen: Tim Buckley og Leonard Cohen). En debut, der viste Englands kommende førende folk-rock-band i støbeskeen…

One Sure Thing
If I Had A Ribbon Bow

Ukulele-supplement

5. oktober 2008

Måske vi skulle overveje at krydre ukulele-orkesteret med lidt andet instrumentalt. Fx Eliana Burki på alpehorn:

Eliana Burki – NDR

USAs vej til socialisme

5. oktober 2008

Det er ganske vist. USA er på vej mod socialisme. Men den meget omtalte “Bailout”, der blev vedtaget forleden, har ærke-kapitalismens højborg bevæget sig ind på “the slippery slope to socialism” – i hvert fald, hvis man skal tro republikanere som texaneren Jeb Hensarling. Liberalisterne korser sig og besværger statens indgriben i den aktuelle krise og ser det blot som endnu et argument for at gøre det økonomiske system helt frit. Således kunne man i går aftes høre redaktøren for det højresnoede webmagasin 180 grader, Ole Birk Olesen, give udtryk for i DR2s Dead-line (hvor han for gudved hvilken gang var inviteret ind som ‘ekspert’…), at de kriseramte, nålestribede spekulanter på Wall Street blot skulle have lov til at gå rabundes. Så kan de lære det. Han mente, at historiens gang ville bevise, at politikerne skulle have holdt nallerne for sig selv og have ladet de såkaldt frie markedsmekanismer hærge. Det er et tilbagevendende argument hos de såkaldte liberalister: det liberale markeds problemer (“kriser”) løses ikke af statslig eller overstatlig intervention, men kun af markedet selv. Derfor skal det være endnu mere frit, end det er. Om det frisatte marked så har nogle uhyre menneskelige omkostninger, det er helt underordnet. Tanken om det absolut frie markeds velsignelser er disse ideologer trosfundament, deres ultimative dogme. Lad kapitalismen rase, så vil alt blive godt. Amen.
Her i bloggen er vi af den formening, at livet i kapitalismen aldrig bliver tåleligt med mindre staten og de overstatlige institutioner griber ind, regulerer og afbøder kapitalismens værste destruktive tendenser – og den aktuelle krise er blot endnu et eksempel på, at politisk indgriben på finansområdet skulle være sket for længe siden. Selv borgerlige økonomer har givet udtryk for, at politikerne har sovet i timen.
Nu må de amerikanske skatteborgere, der i forvejen er hårdt ramt af tvangsauktioner, arbejdsløshed osv., så betale for, at nogle – med statsministerens ordvalg – “økonomiske lykkeriddere” har skaltet og valtet med finanserne i banksektoren. Oven i købet er de så velsignet med politikere som den kønne Sahra Palin, der virkelig har forstået, hvad den økonomiske krise og “the Bailout” drejer sig om. Se bare her.
Og Palins højre hånd har også et svar på problemet, se bare her:


McCain’s Economic Plan For Nation: ‘Everyone Marry A Beer Heiress’

For 38 år siden… Janis Joplin

5. oktober 2008

kalezrogob – ikke at forveksle med belzebob eller -bub, men måske med bo gorzelak – gør opmærksom på, at vi har passeret dødsårsdagen for Janis Joplin. For 38 år siden. Tænk sig! Og hver gang jeg hører om hendes alt for tidlige død rammes jeg af et stille vemod. Sådan skulle det ikke være. Men sådan blev det.

Janis Joplin – Piece of my heart