10. maj 2008 arkiv

Thøger Olesen – tekstforfatter

10. maj 2008

Ved en tilfældighed stødte jeg på en video med Peter Belli & Les Rivals, der er ved at indspille nummeret “I Avisen“. Teksten er skrevet af Thøger Olesen, og sangen var B-siden til Bellis store hit “Ulven Peter”. Det gav mig lyst til at researche lidt på Thøger Olesen, og selv om han er uomgængelig som tekstleverandør gennem flere årtier, så er det forbavsende lidt, man finder om manden. Jeg husker et enkelt foto, der viser en gråskæget herre. Imidlertid er det eneste billede, jeg har kunnet finde, et billede af hans gravsten, og det må jeg ikke gengive uden tilladelse.
Hvis der er nogen tekstforfatter i populærkulturen, der fortjente en monografi, så er det ham. Men se om den findes…
Men lidt fandt jeg da. Olesen blev kun 54 år og døde i 1977. Født i det nordjyske fik han efter realeksamen, der dengang i 30’erne gjorde det ud for en studentereksamen, en omskiftelig tilværelse, hvor han ernærede sig selv som skorstensfejer, pedel, sproglærer, opvasker, parisisk bademester og herskabstjener på Falster. Derefter kastede han sig over universitetsstudier i engelsk og litteratur samtidig med, at han forsøgte sig som seriøs forfatter og udgav både en digtsamling og en novellesamling.
I 1950’erne blev han leverandør af sangtekster til de såkaldte radiokabaretter med store navne som søstrene Ziegler, Hans W. Petersen, Birgitte Reimer og Preben Uglebjerg. Senere kom han i forbindelse med pladeselskabet Tono og kastede sig over popteksterne.
Thøger Olesen var ekstremt produktiv og ikke særlig kræsen med det materiale, han leverede tekster til. Mangen et (ulideligt) Giro-413-hit bar hans signatur. Den gamle gartner, I en gammel landsbyhave, Hvide rose fra Athen, O, Marie A vil hjem til dæ, Ciao, ciao, bambina, Nordsøbølger, Den lille gyldne ring osv. osv. Hvem, der kan huske så langt tilbage, husker ikke navne som Peter Mynte og Allan Hondé? Og bag disse pseudonymer gemte Thøger Olesen sig.
Det er nok rigtigt at sige, at Olesen var leveringsdygtig til al slags populærmusik fra beat til danskpop. Og forklaringen herpå er nok den enkle, at Olesen var professionel tekstmager – og skulle leve af det. Hvis nogen bestilte en tekst, så fik de den. Og med kvalitet.
I tresserne fik han hurtigt et navn som tekstleverandør for den ny musik. Især da det blev “moderne” at udtrykke sig på dansk, efter en periode med mere eller mindre uforståeligt skoleengelsk… Folk som Peter Belli og Povl Dissing nød godt af hans evner for mundrette sangtekster med rim. Og hans oversættelser af Shel Silverstein (“25 minutter endnu”, “Sylvias mor” m.fl.) er legendariske.
Man kan godt undre sig over, at der ikke for længst er lavet en cd-boks med fortolkninger af hans tekster – eller en bog med hans tekster. Men måske kommer det en dag.
Thøger Olesen skal også huskes for sit engagement i folkemusikken. Han skabte Restaurant Folklorry på Frederiksberg og det berømte Vise-Vers-Hus i Tivoli. To steder, der havde afgørende betydning for folkemusikken og visesangen i Danmark i tresserne.

Povl Dissing – Grimmeste mand i byen

Flygtningen – nu på dansk

10. maj 2008

Jeg har tidligere omtalt den nostalgiske tresser-tv-serie The Fugitive med David Janssen i hovedrollen. Nu har jeg så set, at dvd’en udkommer herhjemme i næste uge med danske undertekster. Der garanteres ikke for underteksternes kvalitet… men alligevel. For anakronister og nostalgikere.

Tilbagespoling

Country-exit: Eddy Arnold og Jerry Wallace

10. maj 2008

Ikke mindre end to forhenværende country-stjerner har forladt det dennesidige. Den 8. maj sagde Eddy Arnold farvel, en uge før sin 90-års fødselsdag. Country-crooneren Arnold var et kæmpenavn i 1940- og 1950-erne, der frem til 1968 kunne præstere ikke mindre en 28 førstepladser på Billboards country-hitliste. Hvis navnet klinger ukendt, så er det sikkert, fordi hans glansperiode ligger helt tilbage i halvtredserne. Men Arnold lavede plader helt frem til 2005, og hans sange har haft stor betydning for mange yngre kunstnere. Blandt andet Elvis Presley, der var fan af Arnold og indspillede flere af Arnolds sange, fx I’ll Hold You In My Heart og It’s A Sin. Desuden havde de to samme manager, den famøse Colonel Tom Parker. Andre kunstnere, der fortolkede Eddy Arnold, er fx Ray Charles, Solomon Burke, Johnny Cash og Willie Nelson.

En anden, knap som berømt country-stjerne var Jerry Wallace, der døde i mandags i en alder af 79 år. Wallace startede i halvtredserne og fik allerede i 1958 et hit med “How The Time Flies“, som blev fulgt op året efter af endnu et hit, “Primrose Lane“. Det sidste store hit fik han i 1972 med “To Get To You”. Et par år senere indstillede han karrieren.

Eddy Arnold – I’ll Hold You in My Heart

Audiofile udgivelser: Neil Young og John Mellencamp

10. maj 2008

I den digitale udvikling har fokus været på problemerne omkring legal og illegal downloading – og måske knap så meget på de audiofile muligheder, som de digitale medier giver. Men har man fulgt med i udviklingen, så vil man nok have bemærket en stigende interesse blandt musikere for andre formater en henholdsvis de komprimerede discount-formater mp3, wmp osv. og CD-lydformatet.
Neil Young udgiver om føje tid hele ti dvd’er i det såkaldte Blu-ray format. Det nye bokssæt dækker tiden fra 1963 til 1972, dvs. fra Buffalo Springfield-perioden og ind i solo-perioden. Ud over musikoptagelser omfatter bokset videoer, manuskripter og andet godt fra hr. Young.
En af bevæggrundene for at vælge Blu-ray-formatet har været, at Young ville have en meget høj lyd- og video-kvalitet.
En anden kunstner, der heller ikke stiller sig tilfreds med de traditionelle lydgengivelser er John Mellencamp, hvis nye cd “Life, Death, Love and Freedom” udsendes på kaffe-firmaet Starbucks pladeselskab Hear Music i CODE-format. CODE-teknologien er udviklet af pladens producer, T-Bone Burnett, i samarbejde med en række teknikere, og skulle efter sigende sikre en lydkvalitet, der ikke er til at skelne fra de originale masterbånd… Så er vi vist ved at være dér! Den nye plade, der udkommer i juli, udsendes som cd og dvd, hvor cd’en er en traditionel version og dvd-en er CODE-versionen. Men den sælges til en almindelig cd’s pris…

John Mellencamp Paper In Fire

Nine Inch Nails giver album væk…

10. maj 2008

Nine Inch Nails – blandt tilhængere kaldet NIN – følger i Radioheads fodspor og giver et gratis album væk til lytterne. De går endda et skridt videre, for man kan ikke blot downloade The Slip, som pladen hedder, i forkølet mp3-format, men også i lossless flac-format – og endda i higher than CD-quality 24-bit Waweformat (ialt 1.4 GB!). Så der er noget for audiofilerne også. For at downloade de store filer kræves, at man installerer et såkaldt torrent-software, fx UTorrent, der er open source og gratis.
Til oplysning (eller advarsel…), så spiller det tyve år gamle band fra Cleveland, Ohio, såkaldt industrial rock, ikke er for sarte ører…

NIN – Discipline (Official Video)

Ikke nok med, at NIN giver pladen væk. Hovedfiguren Trent Reznor kommer også med følgende opfordring på hjemmesiden: “We encourage you to remix it, share it with your friends, post it on your blog, play it on your podcast, give it to strangers, etc.”. Sådan. Capac afstår dog fra at poste 1.4 GB på denne blog…