31. maj 2008 arkiv

Dr. John og “The City That Care Forgot” – New Orleans

31. maj 2008

Siden 1930’er har byen New Orleans haft øgenavnet The City That Care Forgot (plus mange andre som The Crescent City, The Big Easy osv.). Men Amerikas værste katastofe, orkanen Katrina, gav ny mening til det næsten glemte navn. Nu er det så også titlen på et nyt album, som Dr. John sammen med Lower 911 sender på gaden. Med hjælp fra Eric Clapton, Willie Nelson, Ani DiFranco og en flok lokale musikere sætter Dr. John ord og musik til frustrationen, vreden og den ubrydelige vilje, der kendetegner New Orleans indbyggere i tiden efter katastrofen, hvor Bush-regeringen svigtede fatalt og fortsatte med at svigte…

NPR kan man høre en koncert med Dr. John, hvor han blandt andet spiller musik fra pladen.

Dr. John – Such a Night

Rhys Ifans og The Super Furry Animals

31. maj 2008

Jeg har tidligere luftet min begejstring for den walisiske skuespiller Rhys Ifans, der blandt andet er kendt for sin mayonnaisespisende figur Spike i “Notting Hill”. Mindre kendt er det, at han har en fortid som forsanger i bandet Super Furry Animals, dengang de endnu ikke var slået igennem. Og nu fortælles det, at Ifans sammen med Dafydd leuan fra Super Furry Animals har dannet gruppen The Peth, der albumdebuterer til september med “The Golden Mile”. Ud over Ifans består gruppen af Dic Ben, Kris Jenkins og Nick Hilton. Interessant.

Super Furry Animals – It’s Not The End of the World?

Strejker og nedskæringer

31. maj 2008

I disse dage ser vi en række overenskomster, der giver FOA-medlemmer, pædagoger og andre lønløft i størrelsesordnen 13-14%. Ganske vist strejker sygeplejerskerne endnu, men de skal såmænd nok få noget i den retning. Hvis ikke de får de begærede 15%.
Følgerne af lønløftet begynder nu at vise sig. Kommunerne åbner budgetterne igen for at finde besparelser. På børneområdet for eksempel. Og måske kan kommunerne ikke gøre andet. For i baggrunden sidder regeringen og holder fast i de økonomiske tøjer i tavshed. Regeringen har været påfaldende tavs i forbindelse med de aktuelle strejker. Og med god grund. Det gælder om at bortlede opmærksomheden på det egentlige problem, når det gælder lønforbedringer, øget velfærd og andre forbedringer: At vi har en regering, der hverken vil eller kan leve op til de gyldne løfter, den har givet. En regering, der er slidt op som en gammel vinterfrakke.

Opdatering: Tavsheden blev brudt lidt i dag på afslørende vis. Til DR Radioavisen siger Venstres kommunalordfører, Erling Bonnensen, at ‘det er kommunernes egen skyld, hvis de skal svinge sparekniven’. Han tilføjer, at ‘kommunerne aldrig har haft et større budget end nu, og de har selv været med til at aftale det, Og hvis de ikke holder hus med det, skulle de hellere få flere kontanthjælpsmodtagere i arbejde”. Man noterer sig, at Bonnensen tører ansvaret for de kommunale budgetter af på kommunerne. De har selv været med til det, derfor er det deres skyld. Men har regeringen ikke også været med? Og hvad med dens “skyld”?
Man noterer sig også et af regeringens tilbagevendende nedslidte, økonomiske og retoriske pseudo-argumenter: ‘Budgettet har aldrig været større’. Nej, sikkert ikke målt i kroner og ører. Men det siger jo ikke noget om, hvilke behov og omkostninger det store budget skal dække. Ved at henvise til store budgetter eller stikke beløbsstørrelser ud forsøger regeringsmedlemmerne at undgå at forholde sig til de faktiske problemer, der er i kommunerne.
Ansvarsforflygtigelsen sætter trumf på med henvisningen til, at kommunerne bare kan få nogle flere kontanthjælpsmodtagere i arbejde. Ikke blot er dette argument udtryk for en blankpoleret kynisme, der overhovedet ikke forholder sig de sociale problemer, der ligger bag kontanthjælpsmodtagernes situation. Bonnensen overser (eller rettere: fortier) også, at en ekstra indsats over for kontanthjælpsmodtagerne jo også vil koste flere penge, som så skal tages fra andre konti i budgettet.
Bonnensens argumentation viser i karikatur, hvordan regeringen projicerer sin egen uduelighed, ansvarsløshed og sociale kynisme over på kommunerne.

Skuespilleren Harvey Corman, død, 81

31. maj 2008

Komikeren Harvey Corman døde i forgårs i en alder af 81. Enhver, der elsker Mel Brooks cowboy-film-parodi Blazing Saddles vil huske ham i rollen som den vrantne, vrisne skurk Hedley Lamarr. I det hele taget var han med til at skrue op for morskaben i flere af Brooks film. Ellers er han mest kendt for sin årelange medvirken i The Caroll Burnett Show, der også er blevet vist i dansk tv. Hvil i fred.

Hammond-organister: Stevie Winwood

31. maj 2008

Efter min indlæg om Jimmy Mcgriff fik jeg en mail fra Kim med en videolink til Jimmy Smith Quartet og deres nummer The Cat. Det sjove er, at Jimmy Smith var et stort forbillede for netop Mcgriff. Det fik jeg vist ikke nævnt, før nu. Men Kims mail ledte mig ind på det spor, der drejer sig om organister i rockmusikken. Hammond-organister. Hammond-orglet, der blev opfundet af Laurens Hammond tilbage i 1930’erne har sat sit uudslettelige præg på rockmusikken. Surfmusikken ville ikke have været den samme, hvis det ikke var for Hammond B-3. Og det samme gælder for megen af tressernes og halvfjerdsernes populære musik. Fx ville Procol Harum aldrig have fået noget hit med A Whiter Shade Of Pale i 1967, hvis ikke Matthew Fisher havde trakteret det elektriske orgel, så vi aldrig glemmer det nummer.
Selv om Stevie Winwood ikke kun er organist – men multiinstrumentalist – så satte hans Hammond-spil sit vandmærke på Spencer Davies Groups store hit Gimme Some Lovin:

Spencer Davis Group – Gimme Some Lovin Music Video

Capac vender tilbage med flere organister i den kommende tid….