7. november 2008 arkiv

1968: Soft Machine

7. november 2008

1968: Soft Machine – det engelske progressive rock-band, der tog navn efter en roman af William S. Borroughs – debuterer med deres titelløse album. Ved producerknapperne sad ex-Animals-basisten Chas Chandler og Tom Wilson, der blandt andet havde arbejdet med Velvet Underground. Soft Machine, der blev dannet i 1966, er den engelske progressive rocks store band og den centrale figur på den såkaldte Canterbury-scene. Hovedpersonen Robert Wyatt er stadigvæk fuldt aktiv og udsender det ene fremragende album efter det andet. Og også den anden centrale figur Kevin Ayers er aktiv, men knap så produktiv som Wyatt.

Soft Machine-Moon In June-Bilzen Festival-August 22, 1969

Erindring: knallerterne

7. november 2008

Her i nabolaget møder jeg nu og da nogle unge drenge, der fræser rundt på nymodens tohjulede, motoriserede køretøjer. EU-scootere og hvad ved jeg. De er som oftes to eller tre på maskinen. Nogle gange er det en ung mand med en pige bagpå. På det punkt har verden ikke ændret sig en tøddel. Og når man sådan går rundt og er ved at blive kørt ned – for selvfølgelig er de unge trafikanter fløjtende ligeglade med færdselsregler og almindelige hensyn – så er det, man mindes sin egen korte karriere som knallerist. Dengang, man en kort tid var grebet af fartdjævlen, og hormoner og ego styrede det hele. På det punkt har verden heller ikke ændret sig.
Jeg ved ikke, hvor længe jeg måtte plage min gamle far for at få en knallert. Egentlig havde jeg slet ikke brug for den. Jeg havde en god, lysegrå SCO-cykel, og der var højst fem minutter til skolen. Men alle de andre havde en. Og selv min bedste kammerat havde fået lokket en gammel NSU ud af sin far.
I første omgang fik jeg så allernådigst lov til at overtage – dvs. låne – min fars gamle knallert med vridegear.

Den bar mærket Swell og lignede meget den her afbildede SCO autocykel. Den var sort, havde en dråbeformet tank, en bred gummisaddel og baggagebærer. Det bedste ved den var, at den larmede ad h…… til og ikke respekterede den øvre hastighedsgrænse. Når den først var kommet op i omdrejninger, kørte den hurtigere og hurtigere. Engang kørte jeg fra Nordby til Sønderho sammen med kammeraterne – og kom frem længe før de andre. Jeg kunne nå at købe og spise en is, inden de nåede frem. Ulempen var, at motoren blev ekstremt varm. Det forreste stykke af udstødningsrøret blev hvidglødende, og på et tidspunkt knækkede de helt af, fordi det var brændt igennem lige ved motoren. Da maskinen ikke længere stod til at redde – uden at der skulle investeres mange penge i den, forbarmede min far sig over mig og købte en Tomos Super med hele to gear til mig. Puch var ellers state of the art, men for mig var det en sort Tomos med twinsæde, der var sagen. Det var en lækker sag, men hurtig var den ikke. I hvert fald ikke, før der blev foretaget visse “tekniske ændringer” på den… I to år var den min gode ven, men så kom kørekortet ind i billedet. Og med det forsvandt interessen for knallerter. Den endte sine dage på en spejderauktion nogle år senere og er måske blevet en anden ejers transportmiddel.

Danske knallerter

Nina Persson og A Camp – til århus og København

7. november 2008

Sverige er begavet med et utal af talentfulde sangerinder. En af dem – og en af mine yndlinge – er Nina Persson fra The Cardigans. Ved siden af succesfulde Cardigans har Nina Persson haft nogle soloprojekter, blandt andet A Camp, der har lavet to plader og efterhånden er blevet en fasttømret trio, der også omfatter Ninas husbond, Nathan Larson, og Niclas Frisk (Atomic Swing). Den 30. marts næste år rammer A Camp spillestedet Train i århus og dagen efter gælder det København. I betragtning af, hvor lidt svensk musik, der kommer til landet, er det en glædelig nyhed.

A Camp :: I Can Buy You

Jimmy Carl Black – Ex-Mothers of Invention – er død, 70

7. november 2008



Nr. 2 fra højre på billedet ovenfor er Jimmy Carl Black. Fotografiet pryder opslaget på Mothers of Inventions-albummet “We’re only in it for the Money”, Frank Zappas og mødrenes grumme kommentar til The Beatles og deres Sgt. Pepper. Jimmy var gruppens daværende trommeslager og eneste “indianer”, med hans egne indledende ord på pladen. Nu er han død i en alder af 70 efter en kræftsygdom. Black, der nedstammede fra Cheyenne-indianerne, var medlem af gruppen Soul Giants i tresserne. På et tidspunkt kom hr. Zappa ind i gruppen, overtog den “efter tre dage” (Black) og forvandlede den til sin Mothers of Invention. Her var Black trommeslager frem til 1969, hvor konstellationen gik i opløsning. Siden spillede Black sammen med Captain Beefheart, Arthur Brown m.fl. Hvil i fred.