20. november 2008 arkiv

Grim Reaper-sang-bølgens ophavsmand er død – Jody Reynolds, 75 år

20. november 2008


For snart længe siden omtalte vi disse hersens teenage-tragedie-sange, der blev vældig populære omkring starten af tresserne med hits som Ray Petersons “Tell Laura”, Jan & Deans “Dead Man’s Curve” m. fl. Ophavsmanden til denne bølge var rockabillysangeren og -sangskriveren Ralph Joseph Reynolds, der forleden døde i en alder af 75 år. Med sit hit “Endless Sleep” fra 1958 – Reynolds eneste og store hit – startede han den bølge af sange om for tidlig teenagerdød og knuste hjerter i popsovs, som årene derefter hærgede på især de amerikanske hitlister. Pladen solgte millioner af eksemplarer, men Reynolds kunne ikke levere flere uforglemmelige sange, selv om han fortsatte med at indspille musik og optræde mange år frem ved siden af jobbet som ejendomsmægler. Men den historie har man jo hørt før. Hvil i fred.

George Harrison – Gone Troppo

20. november 2008

Som lovet vil jeg tage George Harrisons soloplader op i bloggen.
Gone Troppo er en af Harrisons sene værker. Fra 1982. Og måske er det det album, der fik mindst succes af alle hans plader. I USA nåede den således kun op på en 108. plads. Og sammen med Somewhere in England (1982) fik den hverken sølv-, guld- eller platinplader. – Men det er bestemt ikke nogen dårlig plade. Faktisk vil jeg mene, at det er en overset lille perle, hvis manglende succes må handle om andet end musikken. Det var en kendt sag, at Harrison såvel i Beatles-perioden og sidenhen havde det handicap, at han ikke brød sig meget om publicity og den slags. Og enhver ved, at markedsføring i sig selv kan kaste salgstal af sig… Og faktum er, at Gone Troppo er den sidste plade, Harrison lavede inden for den kontrakt, han havde på det tidspunkt. Han var træt af musikindustrien og løftede ikke en finger for at promovere pladen… Og så går det jo, som det går.
På Gone Troppo – der i øvrigt har et festligt, corny, farvestrålende cover af det gamle Bonzo Dog Do Dah-bandmedlem, Larry “Legs” Smith – viser Harrisons styrke som sangskriver af lyriske, melodiøse rockballader. En meget varieret plade med både et instrumentalnummer (Greece), et herligt Doo-wop-inspireret nummer (I really love you), et filmnummer med klart hitpotentiale (Dream Away – fra Time Bandits).
Harrison har samlet en række fornemme musikere omkring sig. Henry Spinetti på trommer, Ray Cooper på slagtøj, Herbie Flowers bas, Mike Moran keyboards, Billy Preston keyboards og flere i samme vægtklasse. Og oven på det hele ligger George Harrisons melankolske stemme og hans uforlignelige “grædende” guitarlyd. Det kan godt være, at Eric Clapton er eller var “gud” blandt guitaristerne i den generation, men der er ingen, der har Harrisons unikke lyd…


George Harrison – Mystical One (Demo Version)

“Normalisering” – apropos Christiania

20. november 2008

I går aftes – ja, nat var det faktisk – lyttede jeg til P1-debat, som jeg har for vane, når jeg kører hjem fra job. Og der var inviteret til debat mellem Venstres Jens “Missil” Rhode og Dansk Folkepartis glatte eminence Peter Skaarup. Emnet var Christiania og dets fremtid.

Jeg vil gerne indrømme, at jeg har en vis sympati for en mand som Jens Rhode, selv om jeg også gerne er efter ham med den kritiske rive. Men, altså, jeg har en sympati for ham og kollegaen Søren Pind, fordi de er lidt “skæve”. De går deres egne veje og er ikke blege for at træde konformisterne i Venstre over tæerne.


I aftenens program talte Peter Skaarup varmt for den Christiania-lov, som et folketingsflertal havde vedtaget, efter at man i mere end tredive år havde ladet Christiania eksistere mere eller mindre uantastet. Christianitterne skulle have lov til at fortsætte deres levevis, hvis bare der blev “normaliseret” derude, så lov og orden blev overholdt. Og det lød næsten forlokkende…

Indtil Jens Rhode ganske fredsommeligt gik til angreb på selve forestillingen om “normalisering“. Ud fra sit liberale grundsyn – at der skal være plads til forskellighed, også for dem, der ikke passer ind i den borgerlige verdensopfattelse – angreb han selve tanken om “normalisering”, fordi den indbyggede normalitet netop var udtryk for en borgerlig konsensus om, hvad der bør være normalt og acceptabelt, og det var ikke nødvendigvis en normalitet, christianitterne kunne leve med. Han angreb også den overfokusering, der var på hash-problemet på Christiania, og henviste til, at der fandtes pushere i hver eneste dansk by med mere end 500 indbyggere – og at det var et ressourcespild, at lade så mange danske politibetjente overvåge fristadens pushere, samtidig med, at der var mangel på politik i de københavnske gader til bekæmpelse af gadeskyderier, indbrud osv.


Rhode angreb også Christiania-loven, fordi den kommer alt for sent. Man kunne ikke lade Christiania etablere sig og udvikle sig gennem tredive år og så pludselig slå bak. Det handlede om politisk uansvarlighed og moral.


Peter Skaarup forsøgte flere gange at omklamre Rhode i en fælles enighed, men Rhode lod sig ikke sådan indlemme i normalitetens klamme banalitet.


Jeg synes, det er godt, at der stadigvæk er nogle (få?) liberale i Venstre, der forsøger at holde fast i, at der skal være plads til alle – også dem, der ikke passer ind i moderpartiets konformistiske forestillinger. Hvis bare de – fx Rhode – stod mere fast på grundholdningerne, så kunne mange ting se anderledes ud. Tænk blot på, hvordan udlændingenes forhold ville være, hvis man lod tankerne om forskellighed gælde der!? Et skulderklap til Jens “Missil” Rhode.